Oog-Café Rijen: Een ontmoetingsplaats voor mensen met een visuele beperking

Startdatum:
28.09.2018 10:00
Einddatum:
28.09.2018 12:00
Kosten deelname:
Gratis
Beschrijving:
Op vrijdagochtend 28 september 2018 starten we met de eerste pilot van het Oog-café in Rijen. In samenwerking met de SVR (Senioren Vereniging Rijen) en VIPvoorelkaar (het Vrijwilligers Informatie Punt), presenteren de Oogvereniging Noord-Brabant & Zeeland en Mi ta stimabo het eerste Oog-café.
Sinds vorig jaar is de Oogvereniging Regio Noord-Brabant & Zeeland 6 oog-cafés in Brabant en 2 in Zeeland opgestart. En nu dus ook één in Rijen.

Doel
Het OogCafé is bedoeld voor mensen met een visuele beperking die woonachtig zijn in de gemeente Gilze en Rijen en voor hun familieleden, vrienden of andere geïnteresseerden.
Het doel van het Oog-café is om leden en niet leden van de Oogvereniging op korte afstand van hun woonplaats op een laagdrempelige manier bij elkaar te laten komen, om ervaringen te delen en vanuit ervaringsdeskundigheid vragen te stellen m.b.t. de oogbeperking; wat is er nog wél mogelijk als u niet meer (goed) kunt zien?
Er zijn diverse hulpmiddelen/ondersteuning en/of begeleiding beschikbaar vanuit de zorgverzekeringswet en/of Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO).

Webbox 3
Tijdens het eerste Oog-café zal een handig hulpmiddel, de Webbox 3, worden gedemonstreerd; een zeer eenvoudig te bedienen multifunctioneel, internet, apparaat dat het o.a. mogelijk maakt om ondertiteling op TV, dagelijkse kranten en boeken voor te laten lezen. Zeker voor mensen met een visuele beperking, maar ook voor ouderen, die niet meer (goed) kunnen lezen, is dit “wonderkastje” een welkome openbaring.

Op vrijdagochtend 28 september bent u om 10.00 uur van harte welkom in Cultureel Centrum De Boodschap, Nassaulaan 62-64, ruimte Oase van de SVR in Rijen. Iedere vraag is welkom, veel is wél mogelijk. Misschien kunnen we u verder op weg helpen, een toverstaf hebben we uiteraard niet, wel een kopje koffie en wat lekkers erbij!

Programma
10.00 uur inloop zaal Oase in de Boodschap.
10.15 - 10.45 uur voorstellen Oogvereniging en Mi ta stimabo.
10.45 - 11.30 uur presentatie van Webbox 3.
11.30 – 12.00 uur presentatie door een ervaringsdeskundige, gelegenheid tot het stellen van vragen, uitdelen van ondersteunende informatie van de SVR en VIPvoorelkaar.


12.00 uur Kom Erbij lunch
Met het motto ‘Kom erbij!’ organiseert Coalitie Erbij, hét nationale samenwerkingsverband rond eenzaamheid, van 27 september tot en met 6 oktober de Week tegen Eenzaamheid. In deze week vinden honderden activiteiten plaats in het land om sociale contacten te verbreden, verdiepen en verduurzamen. VIPvoorelkaar en de Boodschap doen graag mee met dit initiatief en bieden u de mogelijkheid om na afloop van het Oog-café deel te nemen aan een gezamenlijke lunch, waarbij u nog gezellig kunt samenzijn. Ook deelnemers van het aangrenzende Repair Café zijn welkom om aan te sluiten. De kosten voor de lunch bedragen € 3,50 per persoon.

Wilt u meer informatie over de Oogvereniging Noord-Brabant & Zeeland dan kunt u een e-mail sturen naar: brabantzeeland@oogvereniging.nl
Aangeboden door:
VIPvoorelkaar