Direct naar de inhoud van deze pagina

Project Gilze Rijen Leest voor!

VIP nieuwe manier - GilzeRijen leest voor+logoHet voorlezen van boeken aan jonge kinderen draagt bij aan de ontwikkeling van hun taal- en leesvaardigheid. Goed kunnen lezen legt de basis voor de toekomst van een kind.

In het project GilzeRijen leest voor! Werken verschillende partijen samen om leesachterstand bij kinderen tussen de 2 en 8 jaar te helpen verminderen. Dit doen we door het voorlezen in gezinnen met kinderen te faciliteren en te stimuleren. Het voorlezen gebeurt door vrijwilligers die zich via het VIPLoket kunnen aanmelden.


Onze Ambassadeur aan het woord: Anton Wolvekamp

"Voorlezen is fantastisch! Je neemt je kind(eren) mee op een avontuur,
waarbij dromen en werkelijkheid de kans krijgen elkaar te ontmoeten.
Tijdens een uniek en waardevol moment met elkaar, lijken zorgen als sneeuw voor de zon te verdwijnen. Samen genieten van een mooi boek is plezier voor twee!
" Bekijk ons filmpje


Hulp bij voorlezen

Vrijwilligers houden 20 weken lang wekelijks een voorleesavond bij gezinnen met kinderen die moeite hebben met de Nederlandse taal. Zij gaan samen met de ouders en de kinderen spelenderwijs en interactief aan de slag met voorlezen. Het doel is het plezier in lezen te vergroten en de ouders zo enthousiast te krijgen dat ze het voorlezen uiteindelijk van de vrijwilliger overnemen.

"Het is belangrijk om te lezen met baby's, dreumesen en peuters. Dit schept een band tussen ouder en kind en is goed voor de taalontwikkeling."
Jan Trapman Theek 5, Vestigingscoördinator Gilze en Rijen

De bibliotheek zorgt ervoor dat de hulpaanbieders getraind worden in het interactief voorlezen. Tijdens het project zullen de ouders en de kinderen ook worden uitgenodigd om kennis te maken met de bibliotheek.

Degene die voorleest in een gezin heeft ook een signalerende functie. Wanneer er hulpvragen komen, kan het gezin worden doorverwezen naar de juiste hulpverlener.

"Ik ben van mening dat de maatschappij het beste functioneert als zoveel mogelijk mensen mee kunnen doen. Met 'GilzeRijen leest voor!' investeren we in onze kinderen, en geven we iedereen een solide basis mee voor het succesvol volgen van een opleiding en het vinden van een leuke baan. Tevens voorkomen we daarmee dat kinderen voortijdig afhaken vanwege een taalachterstand". Wil Hermens, Workin

Wilt u meer informatie over het project, neem dan contact op met Juun de Boer via 0161-294050 of via leestvoor@vipvoorelkaar.nl Het project GilzeRijen leest voor! wordt mede mogelijk gemaakt door: