Direct naar de inhoud van deze pagina

Een goede klik

Fantastisch dat mensen tijd vrijmaken om een ander te helpen

VIPvoorelkaar brengt hulpvragers en vrijwilligers bij elkaar

Een jaar geleden had Harm (57) nog nooit van VIPvoorelkaar gehoord. Inmiddels maakt hij al geruime tijd dankbaar gebruik van de mogelijkheden die het VIP aanbiedt om hulp te vragen voor diverse klussen. Onder het genot van een lekker bakkie koffie vertelt Harm enthousiast over hoe hij via het VIP platform in contact is gekomen met 'zijn' hulpverleners en over de leuke band die ze samen hebben opgebouwd.

Harm kampt al geruime tijd met een versleten onderrug. In zijn baan als internationaal vrachtwagenchauffeur en later als touringcar chauffeur heeft hij altijd veel moeten sjouwen. Dat eiste zijn tol. Zo'n 15 jaar geleden kreeg hij de eerste klachten. Hij woonde toen, na de scheiding van zijn vrouw, net een paar jaar in Rijen. "Na een tijd sukkelen en veel pijn, ben ik in 2004 geopereerd", vertelt Harm. De operatie was goed geslaagd en al na twee maanden kon Harm weer fulltime aan het werk. De klachtenkwamen helaas in 2016 weer terug. In februari van dit jaar werd Harm opnieuw geopereerd. Hij is nu herstellende, maar wil op den duur weer dolgraag aan het werk.

Mes snijdt aan 2 kanten

"Ik ben gewend altijd bezig te zijn", vertelt Harm. "Ik deed alles zelf: het huis poetsen, koken, de buitenboel goed onderhouden, in de tuin werken. Het is heel vervelend als je dat opeens niet meer allemaal alleen kunt." Harm was genoodzaakt het WMO-loket van de gemeente Gilze en Rijen te benaderen. In een zogenaamd keukentafelgesprek werd hij door de consulente geattendeerd op het VIP. "Ik had er nog niet eerder van gehoord, maar was meteen enthousiast toen ik op de website keek. Vrijwilligers en hulpvragers kunnen via dit online platform elkaar gemakkelijk vinden en aan elkaar gekoppeld worden. Ik heb een oproep geplaatst voor hulp bij het onderhouden van mijn tuin en zo leerde ik Hans kennen. We hadden meteen een goede klik en Hans heeft me grandioos geholpen, in de tuin en met allerlei klussen rondom huis." Niet alleen Harm was gebaat bij deze hulp, ook voor Hans was het tuinieren en de gesprekken die de twee mannen samen hadden een fijne afleiding.

"Het is voor mij best moeilijk om hulp te accepteren, maar op deze manier snijdt het mes aan twee kanten en dat maakt het makkelijker"

Een goede band

Het was Hans die Harm adviseerde ook een oproepje te plaatsen bij het VIP voor hulp bij het huishouden. Samen stelden ze een mooi tekstje op voor de VIP website en "zo kwam na enige tijd duizendpoot Ineke op mijn pad", aldus Harm. Hij was toen net herstellende van zijn tweede rugoperatie en Ineke bleek als verpleegkundige gewerkt te hebben. Zo kon zij Harm ook bijstaan in zijn genezingsproces. Sindsdien komt Ineke elke vrijdagmiddag om een handje te helpen in huis. Harm heeft een goede band met Ineke opgebouwd en samen hebben zij een leuk contact.

Veilig en vertrouwd

Harm is zeer te spreken over de manier waarop het VIP de contacten tussen hulpvragers en vrijwilligers tot stand brengt en opvolgt. "Het is veilig, er wordt regelmatig na gebeld om te vragen hoe het gaat en er wordt goed in de gaten gehouden dat er geen misbruik van wordt gemaakt",vertelt Harm. "Ik ben echt dolblij met het VIP voor deze ondersteuning. Ik vind het fantastisch dat mensen tijd vrij willen maken om een ander te helpen, daar ben ik zo bij gebaat!"


Heb jij ook hulp nodig? Plaats dan ook een oproep op onze website. Of kom langs bij het VIPloket in de bibliotheek, elke dinsdagochtend van 10-12 uur in Rijen en elke dinsdagmiddag van 14-16 uur in Gilze.

Geïnspireerd...?
Meld je aan

Registreer hier

Meer inspiratie?

Bekijk alle verhalen