Direct naar de inhoud van deze pagina

Kim Broeken, Taalcoach

Fantastisch dit te mogen doen
“Een cadeautje om dit elke week te mogen doen”

Asiya (14), Arwa (12) en Anisa (10) zitten met hun huiswerkspullen al klaar aan de eettafel als taalcoach Kim Broeken op woensdag aan het einde van de middag bij het Somalische gezin in Rijen arriveert. De begroeting is, zoals elke week, hartelijk. Moeder Faduumo reikt Kim een paar slofjes aan. De vrouwen zijn even oud, beiden 36 jaar. Kim woont samen, werkt als proces adviseur fulltime bij Achmea en heeft geen kinderen. Faduumo is getrouwd, huisvrouw en heeft 10 kinderen. Zij ontvluchtte ruim 6 jaar geleden met haar gezin de gewelddadige hoofdstad Mogadishu, haar man achterna, naar Nederland.

Na een tijd in diverse asielzoekers centra te hebben gewoond, betrok het gezin een aantal jaren geleden een rijtjeswoning in Rijen. Van daaruit gaan de meisjes allemaal naar verschillende scholen: Asiya zit in de brugklas van het Cambreur in Dongen, Arwa volgt dit schooljaar een topklas van het Willem II college in Tilburg, gericht op extra taalondersteuning in voorbereiding op de middelbare school en Anisa zit in groep 7 van basisschool BVM. Om de meisjes wat extra ondersteuning op het gebied van de Nederlandse taal te geven, kwamen de ouders via de gemeente bij het Vrijwilligers Informatie Punt terecht, waar het project 'Taal verbindt' al een aantal jaren zeer succesvol mensen met een taalachterstand ondersteunt.

Openhartige gesprekken

"Ik had van een vriendin gehoord over dit vrijwilligerswerk en het sprak me enorm aan", vertelt Kim. "Ik heb via het VIP eerst de training gevolgd tot taalcoach. Vijf cursusavonden die door het ROC worden gegeven. Daar heb ik echt wat aan gehad. Ik merk nu dat ik aan sommige tips die we daar kregen, nog regelmatig terug denk. Ik ben na de opleiding eerst een half jaar bij een Syrisch gezin geweest en daarna ben ik aan deze drie geweldige meisjes gekoppeld. We hadden meteen al bij het kennismakinggesprek een goede klik. Sinds 4 maanden bezoek ik hen wekelijks en begeleid ik hen met hun huiswerk. Niet alleen Nederlands, maar ook andere vakken komen aan bod. Zo heb ik al geholpen bij het voorbereiden van een spreekbeurt, buigen we ons over wiskunde sommen of geef ik tips voor een werkstuk. Het zijn slimme meiden, dat merk je aan alles. Ze zijn heel leergierig en vragen mij ook veel over mijn leven. We voeren samen bijzondere gesprekken, waarin we open met elkaar praten over allerlei zaken: van het geloof tot het ver fietsen naar school, van toekomstdromen tot verzekeringen. Zo leuk!"

Goede vooruitgang

De meisjes hebben veel baat bij de wekelijkse bezoekjes van Kim. "Het is gewoon heel fijn om wat extra uitleg te krijgen, over dingen die je in de klas niet helemaal begrijpt", vertelt Asiya. "Ik had pas nog een 8,3 voor een toets. Iemand in mijn klas vond dat heel goed en toen zei ik: Had jij ook maar een Kim hè?" Anisa haalt ook hogere cijfers sinds Kim hen begeleidt en Arwa vertelt dat ze echt beter is geworden in taal en spelling: "Van mij mag Kim veel langer blijven dan 26 weken. Als ik straks naar de middelbare school ga, dan wordt het toch allemaal wat moeilijker en heb ik Kim ook nodig."

Met vrijwilligers die als taalcoach aan de slag gaan, spreekt het VIP af dat ze dit een half jaar, één keer per week, blijven doen. Je hebt dan goed de tijd om een band op te bouwen en daadwerkelijk vooruitgang te boeken op taalgebied. Als het aan Kim ligt, blijft ze nog wel langer bij 'haar meisjes' komen. "Ik vind het zo fantastisch om te doen! Ik geniet er zelf volop van en het geeft me ongelooflijk veel energie. Dit is echt een verrijking van mijn leven. Ik raak er soms thuis niet over uitgepraat. Ja, het is voor mij echt een cadeautje om hier elke week te mogen komen!"

Iets voor Jou?

Lijkt het jou ook leuk om taalcoach te worden en je leven te verrijken met dit prachtige vrijwilligerswerk? Stuur dan een mail naar taalverbindt@vipgilzerijen.nl of kijk op de website voor meer informatie: www.vipvoorelkaar.nl onder Projecten. Het VIP start in het voorjaar weer met een nieuwe cursus voor taalcoaches.

Geïnspireerd...?
Meld je aan

Registreer hier

Meer inspiratie?

Bekijk alle verhalen