Direct naar de inhoud van deze pagina

Match made in heaven

De helende kracht van een mooie vriendschap

Een jaar geleden kenden ze elkaar nog niet, nu zijn ze dik bevriend: Corrie (69) en Corry (56). Beide vrouwen kregen in korte tijd veel voor hun kiezen. VIPtijdvooru! bracht hen samen en nu zijn ze elkaar tot grote steun. Met een lach en een traan vertellen ze hun bijzondere VIP-vriendschapsverhaal.

Corry van Fessem was jarenlang mantelzorger voor haar zieke man. Daarnaast had ze een drukke baan bij McDonalds in Oosterhout. Dat ze zelf al sinds 2008 aan de longziekte COPD leed, drukte ze weg. Daar was simpelweg geen tijd voor. Toen haar man in 2014 overleed, stortte ze zich helemaal op haar werk. "Mijn werk was mijn alles, maar ik negeerde de signalen die mijn lichaam gaf en ik liep mezelf helemaal voorbij." Corry werd kort na elkaar drie keer opgenomen in het ziekenhuis en belandde uiteindelijk met spoed op de longrevalidatie. Haar gezondheid holde achteruit, haar spierkracht nam snel af en in 2016 werd ze volledig afgekeurd. "Ik vond het zo moeilijk dat ik mijn baan kwijtraakte. Na het overlijden van mijn man, was dat een tweede rouwproces waar ik doorheen moest. Snel daarna bleek dat ik ook niet meer mocht autorijden of fietsen. Ik kreeg een scootmobiel. Mijn eengezinswoning met grote tuin was niet geschikt voor iemand met mijn ziekte. Ik ben toen verhuisd naar dit gelijkvloerse appartementje aan het Oranjeplein. Ik was 55 en verloor binnen een korte tijd mijn man, mijn baan, mijn gezondheid, mijn auto en mijn huis."

​Een plotseling verwoest leven

Corrie van Arendonk was tot voor kort freelance enquêtrice. In het najaar van 2015 onderging haar huis, waar ze samen met haar man Henk woonde, een verbouwing. Via een ladder moesten ze tijdelijk naar de slaapkamers boven. Op 6 oktober 2015 ging dat fout: Corrie valt van de ladder, komt op haar rug terecht en breekt haar bekken, een arm en drie rugwervels. Na een aantal operaties en nog steeds met heel veel pijn belandt Corrie in de revalidatiekliniek in Breda voor verder herstel. Op 9 december slaat het noodlot opnieuw op desastreuze wijze toe: haar man wordt - op de fiets onderweg naar Corrie - op de Rijksweg dood gereden. "In een roes van morfine ben ik die weken voor en na de crematie doorgekomen. Mijn kinderen steunden me waar mogelijk, maar echt bewust heb ik dat allemaal niet meegemaakt. In korte tijd stond mijn leven helemaal op zijn kop en was ik in een nachtmerrie beland. Daar zat ik dan in mijn verbouwde paleisje: zonder man, zelf nog herstellend in een rolstoel en waarschijnlijk nooit meer kunnen werken."

​Opkrabbelen uit een diep dal

Diepe dalen kenden de twee naamgenoten. Beiden moesten ze leren omgaan met een totaal nieuwe toekomst. "Soms vroeg ik me echt af: voor wie ben ik hier nog?" vertelt Corrie. "Mijn kinderen moedigden me aan niet bij de pakken neer te gaan zitten. Dus ik ben me overal in gaan schrijven: bij de Senioren vereniging, bij het VIP. Door mijn werk ken ik ontzettend veel mensen, maar ondanks dat moet je toch zelf dingen ondernemen om niet thuis te verpieteren." Ook Corry wilde niet achter de geraniums terechtkomen. "Ik voel me thuis hier aan het Oranjeplein, maar mijn gezondheid is heel instabiel. Daar moet ik mijn bezigheden op afstemmen. Ik ben heel creatief en kan thuis urenlang bezig zijn. Maar ik wilde ook meer mensen leren kennen. Ik heb me bij het VIP ingeschreven als vrijwilliger. Zo kwam ik bij de Speelotheek terecht. Toen het nieuwe project VIPtijdvooru! van start ging, vroeg projectvrijwilliger Ingeborg van Houdt mij of ik het leuk zou vinden een ander te helpen, door wekelijks samen iets te doen. Ik zag dat wel zitten, zo zou ik nog meer onder de mensen komen."

"Aan Corry heb ik veel meer dan aan al die dure consulten bij elkaar!”

​Een match 'made in heaven'

Corrie schreef zich ook in bij het VIP. Het viel Ingeborg op dat de twee vrouwen zoveel gemeen hadden. "Meestal maken we een match tussen een hulpvrager en een vrijwilliger, maar deze vrouwen waren beiden vrijwilligers. Ik zag zoveel overeenkomsten dat ik ze met elkaar in contact heb gebracht. Zo mooi om te zien hoe we twee mensen hier echt hebben kunnen helpen!"Er was meteen een klik tussen Corrie en Corry. Sindsdien hebben de dames samen al heel wat ondernomen. "We gaan samen naar de bioscoop, samen shoppen en zijn al een paar keer samen uit gaan eten of koffie gaan drinken. Dat is zoveel leuker dan alleen ergens naartoe te gaan", aldus Corry. De andere Corrie vult gretig aan: "En we hebben samen een nieuw bankstel voor jou gekocht!" Ze schieten in de lach en vertellen geamuseerd het verhaal over hoe Corrie maar liefst een derde van de prijs af wist te praten. "Voor een ander is dat makkelijker vragen dan voor jezelf." Ze gingen samen, voor het eerst sinds Corry's vertrek, terug naar McDonalds. Een moeilijke stap voor Corry, die ze samen met haar nieuwe vriendin heeft gezet. En op 9 december, de sterfdag van Henk, was Corry de eerste die Corrie een berichtje stuurde. Doordat ze zoveel dezelfde dingen hebben meegemaakt, voelen ze heel goed aan waar de ander behoefte aan heeft. Of, zoals Corrie het zo treffend verwoordt: "Ik ben al bij verschillende psychs geweest voor rouwverwerking. Maar aan Corry heb ik veel meer dan aan al die dure consulten bij elkaar!"

​Interesse?

VIPtijdvooru! kan ervoor zorgen dat ook u in contact komt met een vrijwilliger waar u wekelijks iets leuks mee doet. Samen een kopje koffie drinken, een kaartje leggen of een wandeling maken. Er is veel mogelijk. Stuur een mail naar viptijdvooru@vipvoorelkaar.nl of kom langs bij het VIPloket in de bibliotheek, elke dinsdagochtend van 10-12 uur in Rijen en elke dinsdagmiddag van 14-16 uur in Gilze.

Geïnspireerd...?
Meld je aan

Registreer hier

Meer inspiratie?

Bekijk alle verhalen