Speciale VIP aandacht
Dat uurtje speciale 'VIP aandacht' doet vaak wonderen!
Als Annet Cleijsen op de gesloten afdeling van verpleegtehuis Sint Franciscus in Gilze binnenkomt, ziet ze Gerda stil in een stoel zitten. Ze staart voor zich uit en lijkt in haar eigen wereld te verkeren. Annet begroet haar hartelijk en neemt haar mee naar een apart kamertje, waar ze gezellig samen kunnen zitten, terwijl Annet een sprookje voorleest van de gebroeders Grimm. Als ze een uurtje later weer terugkomen in de gezamenlijke ruimte, kijkt de verpleging verbaasd op: Gerda lijkt even een ander mens. Haar ogen stralen, ze lacht, ze maakt contact en heeft het duidelijk goed naar haar zin.
"Het is ongelooflijk wat een uurtje één op één aandacht kan doen met mensen die aan het dementeren zijn", vertelt Annet. "In verpleeg- en verzorgingstehuizen wordt echt veel georganiseerd voor de bewoners, maar het meeste gebeurt in groepsverband. Zo'n uurtje persoonlijke aandacht is dan echt kwaliteitstijd. Ik geniet zelf ook echt van dit 'voorleesuurtje' en vind het heel bijzonder dat ik dit voor iemand kan doen. We genieten van het moment."
Het gaat erom om even de sleur van de dag te verbreken
Zoveel meer mogelijk dan alleen voorlezen
Annet Cleijsen is niet alleen zelf voorlees-vrijwilliger, ze trekt, samen met Mirjam Mallens en Ingeborg van Houdt uit Rijen ook de kar voor het project 'VIPtijd voor u!' van het Vrijwilligers Informatie Punt (VIP). Dat werd enkele maanden geleden gelanceerd, maar heeft tot nu toe helaas nog niet erg veel vrijwilligers opgeleverd. "Ik merk dat de insteek van het voorlezen mensen een beetje afschrikt", vertelt Annet. "Er wordt soms gedacht aan het voorlezen van dikke boeken, literaire werken, maar dat is helemaal niet de bedoeling. Het voorlezen van een kort verhaal kan een mooi aanknopingspunt zijn om contact te maken, maar als mensen liever een spelletje willen spelen of willen zingen of over vroeger willen praten of een wandelingetje willen maken, dan is dat natuurlijk ook prima! Het gaat erom om even de sleur van de dag te verbreken. Er zitten zoveel mensen hele dagen alleen thuis of op een kamer in een verzorgingstehuis. Ik gun het hen zo om elke week een fijn uurtje door te brengen met iemand die leuke dingen met je doet en er helemaal speciaal voor jou is."
Diverse doelgroepen
Het project 'VIPtijd voor u!' is zeker niet alleen bedoeld voor dementerende mensen. Er zijn genoeg eenzame ouderen die nog gezond van geest zijn, maar door omstandigheden weinig tot geen contacten hebben. Mensen die het heel fijn zouden vinden als er één keer per week iemand op bezoek komt om samen leuke dingen te doen. "En vergeet niet", zegt Annet "dat ouderen elkaar op deze manier natuurlijk ook kunnen 'vinden' door zelf vrijwilliger te worden. Zo kun je leeftijdsgenoten leren kennen, die je anders nooit zou ontmoeten en waar je misschien veel mee gemeen hebt. Mannen vinden elkaar in een potje dammen, vrouwen lezen samen de krant of praten over vroeger bij een kopje koffie… er is zoveel mogelijk als je mensen met elkaar in contact brengt!"
Geef je op!
Heeft u na het lezen van dit artikel nou het gevoel: ja, dat is iets voor mij! Ik wil graag vrijwilliger worden en een uurtje per week het leven van een bejaarde medemens een beetje aangenamer maken. Of kent u mensen in een verzorgingshuis of thuis die zo'n uurtje speciale aandacht best fijn zou vinden? Twijfel dan niet langer en neem contact op via email viptijdvooru@vipgilzerijen.nl of telefoonnummer 06-12615727. Annet, Mirjam of Ingeborg zullen u dan uitleggen hoe het verder in zijn werk gaat en er alles aan doen om een mooie match te maken. Zij komen persoonlijk met u kennismaken en zijn aanwezig bij het eerste bezoek. En mocht u in de rol van vrijwilliger behoefte hebben aan wat meer begeleiding, dan kunt u een speciale bijeenkomst van het VIP bijwonen, waar tips worden gegeven en handvatten worden aangereikt om uw vrijwilligerstaak nog beter uit te kunnen voeren.
"Het zou fantastisch zijn als we op deze manier meer vrijwilligers in Gilze en Rijen kunnen vinden", vertelt Annet tot slot. "Er zijn zoveel mensen in onze gemeenschap die ik dit wekelijkse uurtje van speciale aandacht zo gun! En je krijgt er als vrijwilliger zoveel voor terug, dat is met geen woorden te beschrijven!"