Verder na een ongeluk
Vrijwilliger Rob Stapels: "Ik geef nooit op"
Rijen – 30 mei 2014: VIPGilzeRijen is sinds eind februari in de lucht en zowel vrijwilligers als hulpvragers weten de website inmiddels goed te vinden, want er staan al 28 vrijwilligers en twintig hulpvragen op. Omdat we benieuwd zijn naar de verhalen die schuil gaan achter de aanmeldingen, gaan we de komende maanden regelmatig in gesprek met een vrijwilliger en hulpvrager, die elkaar al gevonden hebben. Rob Stapels en Pieter de Bruijn bijten het spits af. Rob biedt zijn diensten aan op het gebied van computer, internet & IT, terwijl Pieter hulp zocht voor LowVoice, zijn bedrijf in slimme IT-oplossingen.
Traumatisch ongeluk
We stuiten meteen al op een heftig verhaal. Rob: "Ik was een sportieve en sociale jongen, die het op school goed deed. Want nadat ik de mavo cum laude had afgesloten, ging ik er helemaal voor om havo 4 en 5 in één jaar te doen. Maar vlak voor het examen ging het helemaal mis, toen ik na een avondje uitgaan met een vriend, een ernstig ongeluk kreeg op de Dongense fietsbrug: ik viel zes à zeven meter diep, op het land. Na het ongeluk zijn er hekken geplaatst, maar toen was er onvoldoende beveiliging. Hierbij liep ik zulk ernstig letsel op, dat een revalidatieperiode van twee jaar nodig was, waarin ik helaas nog nauwelijks vooruitgang boekte. De boodschap bij mijn ontslag was dan ook, dat ik nooit meer zou kunnen lopen, praten en op mezelf wonen."
Mytylschool
"Ondanks die boodschap probeerde ik hierna toch mijn leven weer op te pakken, vast besloten te laten zien dat meer mogelijk was. Ook mijn ouders geloofden in mij en zagen dat ik nog slim genoeg was. Maar ik kon niet terug naar de havo. Wel was de Mytylschool in Tilburg mogelijk. Doel van zo'n school is dat ze het maximale uit jongeren met lichamelijke en meervoudig complexe handicaps halen, zodat deze zo zelfstandig mogelijk kunnen functioneren. Hier heb ik een jaar op gezeten. Toen zeiden ze keihard dat ik niets kon. Voor mij was dit geen reden om op te geven. Dus ben ik overgestapt naar de Mytylschool in Arnhem, waar ze wél mogelijkheden voor mij zagen richting arbeidsmarkt."
Gezakt
"Daarna ben ik het Radius College (mbo-techniek) gaan doen op niveau drie, waar ik als eerste examen mocht doen. Helaas hielden ze zich toen niet aan de gemaakte afspraken en moest ik herkansen. Om hiervoor te kunnen slagen, zou ik samen met mijn mentor oefenen. Maar ik kreeg een telefoontje van een leerling en niet eens de leraar, dat ik op school had moeten zijn, want over drie dagen hadden we de herkansing. Dus toen lukte het me helemaal niet meer en ben ik gezakt."
Vorderingen
"Shit happens, maar daarna moet je er wat van maken, doorzetten en vechten voor je kansen. Ik ging dus op zoek naar bezigheden, die mij voldoening en het gevoel geven dat ik nuttig ben. Inmiddels kan ik weer heel veel en maak ik nog steeds vorderingen met lopen en praten. Ook woon ik sinds kort op mezelf in een appartement op de begane grond. Ik wil dus graag laten zien, wat ik kan, laat me nooit kennen en probeer uit alles te halen wat erin zit."
Match
"In mijn zoektocht naar bezigheden die mij verder konden helpen richting arbeidsmarkt, kwam ik op de website van VIPGilzeRijen terecht. Hier heb ik me aangemeld als vrijwilliger en inmiddels is mijn aanbod (computer, internet & IT) al 286 keer bekeken. Behalve kijkers waren er ook enkele reacties waar ik echt iets mee kon. Van IT-specialist Pieter de Bruijn bijvoorbeeld. "Net als Talent2Work vind ik VIPGilzeRijen ook een heel goed initiatief en zie ik het echt als paradepaardjes van onze gemeente. En dat vind ik vooral als ondernemer en inwoner, al sta ik daar als raadslid voor Gemeentebelangen ook helemaal achter. De website ziet er heel professioneel uit en werkt uitstekend. Ik had er zelf ook al een oproep op gezet, maar deze oproep van Rob sprak me eveneens aan omdat ik mogelijkheden zag bij LowVoice, ons bedrijf in webtoepassingen. Dit runnen we al zo'n vijftien jaar met drie mensen, vanaf verschillende locaties. Afhankelijk van het aantal en soorten opdrachten huren we freelancers in. En vrijwilligers als Rob bieden we ook graag kansen, want hij heeft deze nog meer nodig dan anderen."
Flexibel
"We maakten dus een afspraak en een dag later stond hij al voor de deur. Inmiddels is hij twee dagen bezig geweest met IT-klussen. Het ging heel goed, want na een korte uitleg, redde hij zich prima. Ook is hij vrolijk, grappig, enthousiast en flexibel. In de toekomst zie ik dan ook zeker mogelijkheden voor hem bij ons bedrijf. Bovendien staat in ons werk de community gedachte centraal en werken we met Open Source zodat we alles samen kunnen doen. Zo kunnen we iets terug geven en elkaar versterken."
Blijven genieten van het leven
Rob wil maar al te graag meer werk doen voor LowVoice: "De werksfeer en omgeving bevielen mij erg goed, terwijl het ook mogelijk is dat ik vanuit huis werk. Want dat is een groot voordeel van IT-werk. We konden gezellig praten, zonder dat dit ten koste van de productiviteit ging. Eerst had ik nog wat begeleiding nodig en ik ben ook niet de snelste, maar ik kan goed functioneren in de 'werkwereld'. Na een eerste werkdag gaat veel automatisch. Ik sta voor iedereen open en alle mogelijke (vrijwilligers)werk. Hierbij geef ik nooit op en ga ik net zo lang door tot het gelukt is. Ook laat ik iedereen in zijn waarde. Daarbij maakt het niet uit waar iemand vandaan komt en hoe goed iemand kan leren."
een verbindende passie
Zihao gebruikt zijn passie om te helpen Zihao speelt al vanaf dat hij 7 jaar is viool en wilde graag iets terugdoen voor de muziek community. Want onderdeel uitmaken van een community is voor hem het belangrijkste wat er is. Daarom besloot hij vrijwilliger te worden bij Muziekschool Plus, een muziekschool waar iedereen welkom is. Muziekschool Plus is een van de initiatieven van De Muzikale Octopus, een stichting gericht op verbinding door muziek. Eigenaresse Wilma geeft naast reguliere muziekles ook les aan kinderen en volwassenen met een beperking. Die verscheidenheid aan leerlingen is wat Muziekschool Plus zo bijzonder maakt. Labels maken hier plaats voor een gevoel van saamhorigheid. Dat is de kracht van muziek! Labels maken hier plaats voor een gevoel van saamhorigheid. Dat is de kracht van muziek! Muziek verbindtDat muziek verbindend werkt, blijkt volgens Zihao ook uit het feit dat de leerlingen zich als één grote familie gedragen. Dit merkte hij vooral tijdens het optreden afgelopen april waarbij hij niet alleen met de organisatie hielp maar waar hij ook zelf met zijn viool op het podium verscheen. Naast organisatorische hulp beheert Zihao ook de social media kanalen van de muziekschool. “Iets wat voor mij heel makkelijk is kan voor iemand anders heel veel betekenen. Zo kost het maken van een post mij misschien 5 minuten terwijl Wilma er een uur mee bezig is. Nu kan ze die tijd gebruiken om samen met studenten muziek te maken", vertelt Zihao. het geeft me een completer gevoel DankbaarWat vrijwilligerswerk doen volgens Zihao zo waardevol maakt? “Ik ontmoet niet vaak mensen met een fysieke of mentale beperking. Dus je denkt dat het leven wat je hebt heel vanzelfsprekend is, maar dat is niet het geval. Er zijn namelijk heel veel mensen die in een kwetsbare situatie zitten. Door hen te helpen ben ik me bewuster van wat ik heb en ben ik daar veel dankbaarder voor.” “Het vrijwilligerswerk geeft mij een completer gevoel", aldus Zihao. Ook aan de slag met muziek?Stichting De Muzikale Octopus en haar Muziekschool Plus zijn nog op zoek naar vrijwilligers. Als je geïnteresseerd bent om mensen samen te brengen met muziek, bekijk dan hun vacatures. Deel deze verhalen en inspireer anderen om ook te helpen! FacebookTwitterLinkedInWhatsappForward
Lees het verhaal