een bloemetje voor...
...vrijwilliger akke de boer
Zes jaar geleden ging hij, op aanraden van zijn oudere zus Juun, een avondje mee naar De Grobbebollen, een vrijetijdsclub voor volwassen mensen met een verstandelijke beperking. Akke (inmiddels 30 jaar) was meteen verkocht en werd gegrepen door hun energie en vrolijkheid. Sindsdien is hij vaste vrijwilliger en vanaf september vorig jaar zelfs voorzitter van stichting De Grobbebollen.
Door: Dianne Huijskens
Akke noemt ‘zijn’ Grobbebollen ‘geweldige mensen’. Zijn gezicht straalt als hij enthousiast over ze vertelt, aan zijn prachtige, zelfgemaakte houten tafel. In het gezellig ingerichte huis, waar hij samenwoont met zijn vriendin Nikki, staan meer mooie houten meubeltjes van Akkes hand. Het is een hobby die hij van zijn opa afkeek en die, tijdens de coronatijd, volop tot bloei kwam. De activiteiten bij De Grobbebollen lagen toen lange tijd stil. Er werd wel contact gehouden met de leden door regelmatig te bellen of langs de deur te gaan met knutselpakketjes en andere kleine attenties.
Leuke activiteiten waar je vrolijk van wordt
“Dat is nu gelukkig achter de rug”, vertelt Akke. “We komen nu weer gewoon elke twee weken op maandagavond bij elkaar in De Boodschap. We organiseren veel verschillende activiteiten voor onze leden, zoals een sjoelcompetitie, playbacken, knutselen en schilderen, een spelletjes- of filmavond. Laatst hebben we naar de film van Dik Trom gekeken. Fantastisch om te zien hoe mensen daar helemaal in op gaan. De schaterlach bij de kinderlijke poep- en scheetgrappen, maar ook bij sommigen het begrip bij echt volwassen humor. Het is altijd weer een feest!”
Ook de echte feestdagen zoals Sinterklaas, Kerst en Carnaval worden bij De Grobbebollen uitbundig gevierd. “Voor het Sinterklaasverlanglijstje wordt er druk geknipt uit de boekjes van de speelgoedwinkels. Tijdens ons kerstdiner komt Zanggroep KoRije samen met ons kerstliedjes zingen. En met carnaval krijgen we bezoek van de Prins met de Raad van Elf. Dat zijn fantastisch leuke happenings, ook voor de bezoekende partijen.”
Ontstaan vanuit een gemis
Stichting De Grobbebollen werd in 1973 opgericht door een groepje ouders van kinderen met een verstandelijke beperking. Zij vonden dat er te weinig vrijetijdsaanbod was voor deze groep en begonnen zelf een club. De naam werd door de leden zelf bedacht en refereert aan figuurtjes uit de toentertijd populaire kinderserie Tita Tovenaar. In 2023 vieren De Grobbebollen hun 50-jarig bestaan. Nog altijd zijn er leden én ouders van destijds actief bij De Grobbebollen.
“We hebben nu zo’n 21 leden, met 11 vaste vrijwilligers”, vertelt Akke. “We vormen een hechte groep en dat is voor onze leden ook heel belangrijk. Zij vinden het niet prettig als er teveel wisselingen of veranderingen zijn. Daarom werken we ook met een vrij vaststaand jaarschema, met steeds terugkerende thema’s. Dat geeft structuur en houvast.”
Op zoek naar enthousiaste, jonge mensen
Toch is er voor de toekomst behoefte aan nieuwe vrijwilligers, liefst enthousiaste, jongere mensen die mee kunnen gaan in die energieke flow en de vrolijkheid die er bij De Grobbebollen altijd is. “Ik weet dat er in onze gemeente een groeiende jongeren community is: de verschilmakers. Het zou fantastisch zijn als we uit deze groep een aantal nieuwe vrijwilligers kunnen werven”, aldus Akke.
Nieuwe vrijwilligers draaien altijd eerst een paar avonden mee op de achtergrond. Zo kunnen ze zelf de sfeer ervaren en goed kijken of dit iets voor hen is. Als je dit vrijwilligerswerk wilt gaan doen, is het wel belangrijk dat je je voor een langere periode wilt verbinden. “Er is tijd nodig om een band op te bouwen met onze leden, die het fijn vinden steeds dezelfde gezichten terug te zien”, vertelt Akke. “Maar ik kan je uit eigen ervaring vertellen: het is totaal geen opgave om dit voor langere tijd te doen! Ik doe het ook, naast mijn fulltime baan. Het is gewoon hartstikke leuk en ik krijg er zoveel energie van. Het is bovendien maar twee keer per maand, plus een aantal vergaderingen per jaar. Geloof me, dit is echt heel bijzonder en dankbaar vrijwilligerswerk. Je hoeft geen zorgachtergrond te hebben of ervaring in de omgang met mensen met een verstandelijke beperking. Open je hart voor ze, zie die glimlach op hun gezichten en dan ben je verkocht!”
Maak jij het verschil?
Lijkt het jou leuk om vrijwilliger te worden bij De Grobbebollen en wil je een maandagavond meedraaien? Neem dan contact op met Akke (06-57586875) of stuur een mail naar: [email protected]
“De maandagavonden met De Grobbebollen zijn altijd feest!”
Met dank aan Heidi’s Bloemerij voor het beschikbaar stellen van dit maandelijkse boeket