mooi staaltje fiets-samenwerking...
... ONDER REGIE VAN VIPVOORELKAAR
Gemeente, Repair Café en Weggeefhoek slaan handen ineen
Oude, rondslingerende fietsen, verlaten door hun eigenaar, belandden tot voor kort bij het oud ijzer afval. Maar sinds een geweldig nieuw initiatief van VIPvoorElkaar komen veel van deze fietsen, na een goede opknapbeurt, nu terecht bij een nieuwe, superblije eigenaar. Een prachtig staaltje samenwerking, waarbij duurzaamheid en zorg voor elkaar hand in hand gaan.
Door: Dianne Huijskens
Het begon allemaal ruim een jaar geleden, met de komst van 50 vluchtelingen uit Oekraïne. Zij werden opgevangen in het Linberg Vakantiepark in Molenschot. Om voor deze mensen een fiets te regelen, deed VIPvoorElkaar een oproep binnen haar netwerk. Wie een (oude) fiets overhad, kon die doneren. De fietsen werden door vrijwilligers van het Repair Café opgeknapt. In zeer korte tijd hadden alle Oekraïners een rijwiel en waren daardoor een stuk mobieler.
Maar daar bleef het niet bij. De behoefte aan opgeknapte fietsen bleek groot te zijn, ook bij andere inwoners van onze gemeente. Zoals statushouders of mensen met een kleine portemonnee. VIPvoorElkaar ging in gesprek met de Gemeentewerf, die zich ontfermt over fietsen die zijn achtergelaten door de eigenaar.
Geruimde fietsen niet meer weggooien
Barry Tak, coördinator buitendienst bij de gemeente, legt uit hoe dat werkt. “Via de BOA’s of de politie krijgen wij opdracht om fietsen te ruimen die al lange tijd ergens staan. In de wijken of op het station. Er is dan al een sticker opgeplakt, met een melding voor de eigenaar dat de fiets binnen 3 weken moet worden weggehaald. Gebeurt dat niet, dan halen wij die fietsen op en houden ze nog eens 13 weken in opslag bij de Milieustraat. Dat is een juridisch vastgestelde termijn, waarin de eigenaar de fiets nog kan ophalen. Zolang ik hier werk is dat nog nooit gebeurd. Er blijven dus heel wat ‘weesfietsen’ hier achter. Voorheen gingen die bij het oud ijzer afval, maar sinds kort krijgen die fietsen een tweede leven en een nieuwe eigenaar. Ik vind dit echt zo’n mooi project! Het sociale aspect ervan, zonder winstoogmerk, én het hergebruik zijn geweldige pluspunten.”
Opknapbeurt
Het opknappen van de afgedankte fietsen gebeurt door vrijwilligers van het Repair Café. Jack Michielsen is één van hen. Al vanaf het allereerste uur is hij bij het Repair Café actief. Regelmatig gaat Jack met collega-vrijwilligers naar de Milieustraat voor een inventarisatie. “Sommige fietsen zijn zo toegetakeld, dat ze niet meer op te knappen zijn”, vertelt Jack. “Daar halen we dan eerst nog de bruikbare onderdelen vanaf, zoals een bel, een band of een zadel. Pas daarna gaat zo’n fiets bij het oud ijzer.”
'mensen zijn hartstikke blij met zo'n fiets die ze niet zelf kunnen betalen'
Ruim 100 fietsen een nieuw leven
Fietsen die wel nog op te knappen zijn, worden meegenomen. Jack repareert ze thuis, in zijn eigen werkplaats. “We zorgen er altijd voor dat een fiets goede remmen heeft, goede verlichting, een bel en een prettig zadel. We zijn gemiddeld zo’n 1 á 2 uur bezig voordat we een fiets weer helemaal rijklaar hebben. Als we nieuwe onderdelen moeten kopen, dan nemen we contact op met VIPvoorElkaar. Zij hebben in 2022 een mooie donatie van de Rabobank ontvangen, om deze kosten te dekken. Ook hebben we in het begin veel materiaal gekregen van rijwielhandelaar Jos Kimenai, toen hij stopte met zijn winkel. Dat was echt heel fijn!” In het afgelopen jaar werden zo’n 90 fietsen opgeknapt door de vrijwilligers van het Repair Café.
Via Weggeefhoek op weg naar nieuwe eigenaar
Eenmaal opgeknapt, worden de fietsen gedoneerd aan Stichting de Weggeefhoek. Daar zijn ze superblij met dit mooie initiatief. “Het komt niet vaak voor dat particulieren een fiets aan ons doneren”, vertelt voorzitter Annemarie Mols. “Dus het is echt fantastisch dat we op deze manier opeens een flink aantal fietsen binnenkrijgen.” Net zoals met alle grote artikelen, worden de fietsen via foto’s op Facebook aangeboden aan de klanten van de Weggeefhoek. “Soms krijgen we wel 20 reacties op één fiets. We moeten dus altijd loten. Mensen zijn hartstikke blij met zo’n fiets, die ze zelf niet kunnen betalen. Het betekent echt heel veel voor ze. De meeste hebben geen auto en het openbaar vervoer is veel te duur. Een fiets maakt je wereld dan opeens een stuk groter. Je hoeft niet meer alles te voet te doen. En het is heel fijn dat zo’n fiets goed is opgeknapt en dat alles werkt. We hebben in de afgelopen periode al tientallen fietsen kunnen weggeven, echt super!!”
Fiets over?
Heb jij thuis een fiets staan die je niet meer gebruikt? Maak er dan een ander blij mee! Doneer je fiets aan het Repair Café. De RC vrijwilligers kijken hem na en knappen hem op. Daarna krijgt de fiets, via de Weggeefhoek, een nieuwe, blije eigenaar. Stuur een mail naar [email protected] of bel 06-57345182
Repair Café vrijwilligers Jack Michielsen (links) en Antoon Laming selecteren op de Milieustraat de nog bruikbare fietsen.