Tips voor verhogen van betrouwbaarheid, veiligheid en privacy
Betrouwbaarheid, veiligheid en privacy op internet zijn belangrijk. Bescherming van uw gegevens en privacy hebben daarom onze prioriteit. Lees hier meer over de maatregelen die wij hiervoor dagelijks treffen. Lees hieronder verder voor tips voor de maatregelen die je hiervoor kunt treffen. Kijk ook op https://veiliginternetten.nl/
Wat kun je doen?
Wij hebben de onderstaande tips voor je opgesteld die je kunt gebruiken om je eigen veiligheid en privacy te waarborgen.
1. Zoals dat op elke website geldt, is het goed de regels voor veilig internetten te hanteren: verander regelmatig je wachtwoord, let er op dat je uitlogt wanneer je gebruik maakt van een openbare computer en gebruik de laatste versie van een internetbrowser. Klik hier voor meer informatie.
2. Wanneer je via VIPvoorelkaar in contact met elkaar bent gekomen, is het verstandig in een kennismakingsgesprek te kijken of er een wederzijdse klik is. Je kunt ook je wensen, eisen en eventuele afspraken omtrent (reiskosten)vergoeding bespreken (zie tip 9).
3. Wees zorgvuldig in je communicatie met hulpvragers. Zorg ervoor dat je mails van hulpvragers ALTIJD zo snel mogelijk beantwoordt, zodat de hulpvrager weet waar hij/zij aan toe is. Als je iets toezegt of een afspraak maakt, kom die dan na. Lukt het om een of andere reden niet, communiceer daarover dan duidelijk met degene aan wie je de toezegging hebt gedaan of met wie je een afspraak hebt gemaakt.
4. VIPvoorelkaar maakt gebruik van een referentiesysteem. Je kunt in het persoonlijke gebruikersprofiel de ervaring van anderen over deze gebruiker inzien. Tip: een referentie is ook een mooie manier om iemand te bedanken!
5.Vraag je contact vóór je afspreekt om persoonlijke informatie, ter controle van zijn of haar identiteit. Bijvoorbeeld zijn of haar Facebook, LinkedIn of Google+ pagina. Denk ook eens aan een curriculum vitae.
6. Vraag je contact om een wettig legitimatiebewijs mee te nemen (en neem dit zelf ook mee!). Een eerlijk persoon zal hier geen moeite mee hebben. Een tweede mogelijkheid: vraag in overleg met elkaar een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) aan. De VOG is een verklaring waaruit blijkt dat het gedrag van een persoon geen bezwaar vormt voor het vervullen van een specifieke taak of functie in de samenleving. Nadelen hiervan zijn de kosten en de beperkte informatie: er wordt slechts informatie verstrekt over het feit of iemand veroordeeld is voor een strafbaar feit. Meer informatie vindt u op de website van het Ministerie van Veiligheid en Justitie.
7. Kies een openbare of neutrale plaats uit voor de eerste kennismaking. Bijvoorbeeld de bibliotheek, een café of het kantoor van een organisatie.
8. Neem iemand die je vertrouwt mee naar het kennismakingsgesprek.
9. Vertrouw op je gevoel. Wat voor gevoel roept de persoon in je op? Wat maakt dat je je zo voelt? Wil je met deze persoon een persoonlijke band opbouwen?
10. Maak tijdens het kennismakingsgesprek duidelijke afspraken over de hulp die geboden wordt, de manier van omgaan met elkaar en/of eventuele vergoedingen en verzekeringen. Indien gewenst kun je samen een contract opstellen en ondertekenen.
11. Heb je bovenstaande tips gelezen en vind je het moeilijk om dit traject zelfstandig te ondernemen, dan kunnen wij je hierbij begeleiding bieden. Je kunt hiervoor contact opnemen met het VIPloket.
12. Houdt ons op de hoogte. Heb je het gevoel dat een bepaalde persoon verkeerde intenties heeft? Neem dan contact met ons op. We helpen je graag verder. Ook voor overige vragen kunt je bij ons terecht!
VIPvoorelkaar wenst je veel succes toe met het vinden van de geschikte persoon voor je hulpvraag of hulpaanbod!