Zeg wat vaker 'hallo'
In juli 2024 stond er een mooi artikel over BuurtvoorElkaar in het bewonersblad 'In de Kern' van Leystromen.
Hieronder staat de tekst.
Je kunt het hieronder ook downloaden of lezen op de site van Leystromen: https://www.leystromen.nl/over-leystromen/publicaties/bewonersbladen/
“Stel, je loopt dagelijks door jouw eigen buurt en niemand zegt je gedag. Zou je dat fijn vinden? Ik niet. Weten wie je buren zijn, een praatje maken, een pakketje aannemen of het hondje van de buurman even uitlaten. Die gewone dingen maken de buurt aangenamer. Positief bemoeien, noem ik het”, zegt Carola Vrolijk. Zij is bewoner en buurtverbinder in de Irenestraat in Rijen.
Buurtverbinder
Via vrijwilligersorganisatie VIPvoorElkaar in Gilze en Rijen kwam het idee van de buurtverbinders: bewoners die de verbinding in hun buurt vergroten. Ook
zijn zij vraagbaak voor buurtgenoten. “In meerdere wijken zijn nu buurtverbinders actief”, zegt Carola, “we krijgen ondersteuning via BuurtvoorElkaar. Ook is er nauwe samenwerking met onder andere Leystromen en de Dorpsteams. Zo hebben wij weet van loketten en voorzieningen. We kunnen bewoners beter verwijzen. Hulp komt zo sneller bij mensen die het nodig hebben. Dat gaat niet per se over grote dingen. Er zijn bewoners die de tuin niet meer kunnen bijhouden. Ik breng ze in contact met de tuinvrijwilligers in de gemeente. Een buurman die mij hielp bij het ophangen van een schilderij, help ik met een telefoontje naar Leystromen. Of een buurtgenoot die me op straat vraagt wanneer de Weggeefhoek open is. Ik geef informatie, maak een praatje en nodig die bewoner uit voor ons koffie uurtje bij het buurtbankje. Zo brengen we samen iets in beweging. Daar geloof ik in.”
Beetje beweging
Inmiddels gebeurt er van alles bij Carola in de straat. “Samen organiseren we regelmatig een koffie uurtje, gewoon buiten. De buurtbarbecue is een blijvertje en mensen die het nodig hebben, krijgen af en toe een lief kaartje in de bus. De stekjeskast bij mijn voordeur wordt steeds meer een plek voor contact. En samen organiseerden we een ‘Langzaam rijden-actie’ in onze straat. Ik ben aanjager, maar doe het zeker niet alleen! Het gaat om samen, een soort schoolpleingevoel. Iedereen met kinderen kent dat. Als jonge ouder sta je te wachten bij school en je hebt vaak gemakkelijk contact: neem jij die van mij even mee, want ik moet dit of dat doen. En breng die van jou morgen dan bij mij! Zo wil ik het eigenlijk altijd. Gewoon kleine dingen doen voor elkaar. Een goed begin is ‘hallo’ zeggen en kijken wat er gebeurt. Ik vind het een leuk avontuur. Als ik ‘hallo’ terug hoor, en we kennen elkaar in de straat, dan wonen we ijner en veiliger. Zeker weten!"
ook hart voor je buurt?
Dit zijn de tips van Carola:
• Doe wat past bij jou. Ben je een ‘hallo zegger’, prima. Ben je dat niet, verzin iets anders.
• Begin een buurtkoffie of iets anders met buren met wie je een klik hebt. Dan voelt het sowieso gezellig en dat werkt aanstekelijk.
• Begin klein. Organiseer bijvoorbeeld iets op je eigen oprit. Niet te ingewikkeld.
• Leg jezelf niet op dat je iedereen blij moet maken. Dat is namelijk erg moeilijk.
buurtvoorelkaar
BuurtvoorElkaar in Gilze en Rijen is een
project voor en door bewoners. In de
andere kernen ontstaan ook van deze
buurtprojecten. Soms hebben ze net
weer een andere naam. Maar overal
gaat het om Zorg voor Elkaar.
Hoe maakt u van uw huis en buurt een fijn thuis?
Heeft u wensen of
ideeën? Neem contact op met 1 van
de participatieconsulenten. Zij zijn
dagelijks in gesprek met bewoners
en sluiten graag aan bij uw ideeën.
Stuur dan een e-mail naar
[email protected]