zomeractiviteiten 2023
Afsluitende lunch bij Stad Parijs
En dan zit het weer op. Met 90 mensen sluiten we de zomeractiviteiten 2023 af. De lekkere lunch bij Stad Parijs zorgt zeker voor een verhoging van de sfeer.
Tim, Tanja en de medewerkers van Stad Parijs; hartelijk bedankt voor jullie verzorging.
Het is een gezellige bijeenkomst waar veel verhalen worden gedeeld. Ook de werkgroep heeft met veel mensen gepraat en de gezamenlijke uitkomst is dat de deelnemers het een mooi divers programma hebben gevonden. En dat doet een organisatie natuurlijk altijd goed. Je start met een programma en hoopt dat het aanslaat. We kunnen niet anders zeggen dan dat we daarin geslaagd zijn.
En dat is tevens een compliment aan alle werkgroepleden want SAMEN maken we dit programma en ieder heeft daarin zijn of haar rol. SAMEN krijgen we DUS deze complimenten. En….het compliment kan niet beter omvat te worden dan met de woorden “een tot volgend jaar” van de deelnemers. Wij gaan ons best doen om weer een mooi programma 2024 aan te bieden.
Editie 2023 ten einde
Als er nog ideeën zijn geef die dan aan ons door via jenldewee@gmail.com of aan één van de vrijwilligers die in het activiteitenboekje staan. Heb je zelf belangstelling om mee te werken aan de volgende editie dan horen wij dat graag. Dat zou heel fijn zijn.
Alle gemaakte foto’s zijn, met dank aan de ondersteuning van VIPvoorElkaar, terug te vinden op www.vipvoorelkaar.nl/zomeractiviteiten-55

Samen met haar dochter (mevr. v.d. Aa-Bink) deed zij dit jaar aan maar liefst 7 van de 13 activiteiten mee. We hopen haar nog vele jaren te mogen begroeten bij de Zomeractiviteiten.
Bezoek aan paleis raadhuis tilburg
Van Paleis tot school tot Raadhuis
Op 13 augustus 1847 legde Koning Willem II de eerste steen voor zijn nieuw te bouwen paleis. Hij wilde in zijn geliefde Tilburg gaan wonen maar het noodlot sloeg toe, hij werd ziek en overleed in maart 1849, vlak voordat hij in het paleis zou gaan wonen. Erfgenamen hadden geen interesse en droegen het in 1864 over aan de gemeente Tilburg met de afspraak dat er een Rijks Hogere Burgerschool zou komen met de naam “Koning Willem II”. In 1866 opende de eerste Rijks-HBS van Nederland. In het eerste jaar volgde de 13-jarige Vincent van Gogh hier schilderlessen. Tot 1934 bleef het paleis een schoolgebouw.
In 1936 werd het paleis feestelijk in gebruik genomen als Paleis-Raadhuis, dit nadat het in de voorgaande jaren grondig is verbouwd. Door de komst van het nieuwe stadhuis in 1971 zijn veel ruimtes in het Paleis-Raadhuis overbodig. Alleen de trouwkamers worden nog zeer regelmatig gebruikt.
Het gebouw is een Rijksmonument.
Dit prachtige Paleis hebben we bezocht en met een fantastische, uitgebreide uitleg door stadsgids Gerard Otten, kunnen we terugkijken op een indrukwekkende, fenomenale rondleiding.
Dit alles voor totaal 56 bezoekers, verdeeld over drie rondleidingen; maandagmiddag, woensdagochtend en woensdagmiddag!!
Bezoek aan de eendenkooi in terheijden
Op 22 augustus bezoeken we met 36 personen de Eendenkooi in Terheijden. Normaal is dit gebied gesloten voor bezoek maar met gidsen van Staatsbosbeheer mogen we dit gebied in. En dat was zeker de moeite waard.
Midden in de Binnenpolder van Terheijden ligt deze eendenkooi. Het gebied is 5 ha groot. We gingen terug in de tijd en op een mooie manier werd verteld hoe de vangst plaatsvond.
Wilde eenden kwamen met duizenden over dit gebied vliegen. De waterplas was een rustgebied voor de eenden en ook de wilde eenden streken vaak neer. De eenden gingen richting kooi en de wilde eenden volgden. Uiteindelijk zorgde de kooiker dat de eenden verder de pijp ingingen. Er waren 4 pijpen. Eén hiervan is gerestaureerd om ons te laten zien hoe dit vroeger ging. De kooiker (hond) had een belangrijke rol in het lokken van de eenden naar de pijp die steeds smaller werd tot de wilde eenden uiteindelijk vast kwamen te zitten.
Op een speciaal plekje kwamen we nog een Amerikaanse rivierkreeft tegen.
Kortom het is een prachtig natuurgebied.
Onderweg kregen we nog twee mooie gedichten te horen die alles te maken hadden met dit natuurgebied.
En natuurlijk werd er afgesloten met koffie en een lekkere appelflap op camping Munnickenheide.
Bezoek aan Van der Avoird Trayplant
Op donderdag 17 augustus zijn we op bezoek geweest bij Trayplant. In Molenschot. Dat het zo´n groot bedrijf was kwamen we al heel snel achter. Om 9 uur kreeg ik te horen dat de presentatie en rondleiding op de Rimpelaar 3 was. Communicatie is toch erg belangrijk!
Dus na een rommelige start was iedereen om 9.40 uur aanwezig voor kopje koffie en thee met een koek. We gingen naar boven naar een gezellige ruimte waar eerst een film werd gedraaid en daarna vertelde Ger over het in 2002 opgerichte bedrijf. Nu zijn er 6 locaties en de 7e locatie komt er al snel aan.
Per jaar kweken ze 25 miljoen frambozenplanten, 8 miljoen aardbeienplanten en 1 miljoen bomen-struiken. Dit is nog in een beginfase. Helaas zagen we het bedrijf niet in volle gang, dan lopen we denk ik ook maar in de weg. Ze hebben 51 vaste medewerkers, 350 externe via een uitzendbureau, en nu waren nog 200 scholieren bezig met het planten van de aardbeistekken. Het bedrijf is 64 hectaren groot en ze willen zo min mogelijk impact hebben op de natuur dus hebben ze 99 pct reductie op water, energie en voedingsstoffen. Ze hebben een grote investering gedaan in Warm/Koud opslag. Ook een robot doet er zijn werk.
Het bedrijf moet naar de toekomst toe nog meer geautomatiseerd worden, maar zelfs een storing is tegenwoordig met een laptop op de bank thuis op te lossen. We hebben een heel uitgebreide rondleiding gehad en er werden veel vragen gesteld. We waren behoorlijk onder de indruk van dit innoverende bedrijf.
Bezoek aan Carwash Rijen
Op maandag 14 augustus en dinsdag 15 augustus zijn er 2 groepen in de ochtend ontvangen door Jac van Dorst in de Carwash in Rijen. Zijn dochter Chantal is de eigenaresse van dit bedrijf, maar Jac is hier bijna dagelijks te vinden om te helpen, praatje te maken met de klanten of ze een kopje koffie aan te bieden.
Wij begonnen met koffie/thee en een heerlijke appelflap. Daarna vertelde Jac vol passie over het ontstaan van dit bedrijf en hoe succesvol het draait, wel 2100 auto’s per week worden hier gewassen.
Voor vele mensen is het al een bekend terrein, maar we hebben nog heel wat interessante details gehoord. Bijvoorbeeld dat voor 1 autowasbeurt 500 liter water nodig is! Gelukkig wordt dit water gerecycled en door de vele zonnepanelen gebruiken ze minder energie dan privé thuis. Poetsdoekjes die je eenmalig betaalt en dan na elke wasbeurt inlevert en weer schone terugkrijgt.
In groepen werd daarna een rondleiding gegeven en met een gratis autowas-bon ging iedereen weer blij naar huis.
Bezoek aan ijs- en zorgboerderij 'De Grens'
Wat is er mooier dan op een zonnige dag met 85 personen naar een ijsboerderij te gaan. Door de vele opgaven werd de groep verdeeld in de voormiddag en namiddag.
Kees en Silvia Wouters hadden met hun personeel parasols opgezet, zodat iedereen in of uit de zon of in de schaduw kon zitten. Het was voor iedereen een warm welkom met thee of koffie naar keuze en een heerlijk stuk appelgebak. Kees gaf daarna met veel passie uitleg over het ontstaan en voortbestaan van hun veebedrijf. Dat Kees boer is in hart en nieren, is wel duidelijk. Hij kent alle koeien (zijn dames) bij naam en ze worden verwend met een stromatras. Ook dragen ze een stappenteller die onmiddellijk seint als er iets mis is.
Heel blij was hij dat zijn zoon het stokje op termijn wil overnemen, maar dan moeten er wel keuzes gemaakt worden. Kees is ook begaan met de klimaatverandering. 'Niets doen kan niet' is zijn optie. Daarom heeft hij goede contacten met Staatsbosbeheer e.d.
Silvia, die in de zorg werkte, kwam met de oplossing. Een zorgboerderij waarin het gehele gezin in actie kwam. Nu zijn er cliënten die komen voor een dagbesteding en cliënten die permanent daar zijn om op adem te komen. Kees en Silvia streven ernaar om hen zo goed mogelijk te begeleiden, zodat ze in de maatschappij mee kunnen draaien. En ook de nazorg hoort daarbij, vinden zij.
Maar het bedrijf moet ook toekomstbestendig zijn. Nu hun zoon het stokje over gaat nemen, kwam men op het idee van eigen melk ijs te maken. De corona tijd, die voor iedereen een moeilijke tijd was, was voor hen een mooie tijd. Zij konden experimenteren om het lekkerste ijs te maken met vruchten uit de omgeving en dat is hen bijzonder goed gelukt. Daar werden we heerlijk mee verwend als afsluiting van een bijzonder interessante ochtend of middag. Het is een aanrader om daar koffie met gebak en van dat verrukkelijke ijs te gaan genieten. Ook de kinderen kunnen er fijn spelen en er is werkelijk aan alles gedacht.
Kees en Silvia en gezin en niet te vergeten de hulp bedankt dat we te gast mochten zijn. Iedereen ging voldaan naar huis. Wij wensen jullie veel succes in de toekomst en ons zie je beslist nog een keer.
Zomeractiviteiten
Jo Boemaars
Jeu de boules de Leemput
Dinsdag 8 augustus kwamen we nadat de ochtend met dreigend weer verlopen was, om ongeveer 13:45 uur met 28 mensen bij elkaar bij “De Leemput” voor een middag Jeu de Boules. Het was onder een stralend zonnetje dat we daar eerst met zijn allen hebben genoten op het terras van koffie en thee met een heerlijke verse en nog warme appelflap.
Na inventarisatie bleken er 3 meer ervaren spelers onder ons te zijn. Deze hebben zich verdeeld over 3 banen en voor de overige banen waren er 2 begeleidsters van de club aanwezig om de spelregels en technieken uit te leggen. In totaal hebben we 7 banen bezet en het spel gespeeld. Hierbij was er veel contact onderling en het was een zeer gezellige en vrolijke groep die daar op de banen van “De Leemput” stond. Er werd veel gelachen en sportief gespeeld. Rond 15:45 uur waren de meesten, na 2 partijen te hebben gespeeld, aan een drankje toe. Het werd een gezellige after-party die rond 17:00 eindigde. Nog steeds met een stralende zon en een goed humeur ging iedereen weer naar huis.
Op bezoek met 60 personen bij Van den Berg CHALET TOTAAL
Wat is er fijner dan op een regenachtige middag verwelkomd te worden met een lekker kopje koffie en heerlijk gebak, terwijl Tom over het ontstaan van het bedrijf vertelde. Met 60 deelnemers hoorden wij dat de familie van de Berg een heel ondernemende familie is.
Daarna werden er drie groepen gevormd voor een rondleiding door het bedrijf. Voor velen was het een verrassing wat er allemaal te zien was en wat voor mogelijkheden er zijn van zorgwoningen, tuinhuisjes, trekkershutten en natuurkijk diverse chalets met allerlei mogelijke inrichtingen.
De buitenexcursie ging niet door vanwege het slechte weer.
Na de rondleidingen stond de koffie weer klaar en werd er nog een groepsfoto gemaakt. Bij de afsluiting kreeg iedereen nog een tas met mooie inhoud mee naar huis. Het was een zeer geslaagde middag.
fotogalerij bezoek aan van den berg chalet totaal bv gilze
Klik op de foto voor een grotere weergave
maczek museum
Dinsdag 1 augustus verzamelden we met 30 mensen in druilerig weer bij de ingang van de begraafplaats Zuylen in Breda. We maakten een wandelingetje over de begraafplaats naar het Maczek Memorial, waar we vriendelijk werden ontvangen met koffie en thee met een door ons zelf meegebrachte verse stroopwafel.
Na de koffie vertelde dhr. Richard Tieskens met behulp van een PowerPoint presentatie de geschiedenis van het oprichten van de 1e Poolse Pantserdivisie in Schotland. Hij vertelde over de acties van deze divisie, vanaf de landing in Normandië tot het einde van de oorlog, toen zij zich in het westen van Duitsland bevonden. Tijdens hun opmars hebben zij in de route van Turnhout naar de Moerdijk, Breda en omliggende dorpen bevrijd. Omdat ze niet terug konden naar het aan Stalin toegewezen Polen hebben veel van de mannen van deze divisie zich gevestigd in Schotland, Engeland, Frankrijk, België en Nederland.
Na deze uitleg was er de mogelijkheid de interactieve exposities van het Memorial met bijbehorende voorwerpen te bekijken en eventueel een tweede kop koffie of thee te gebruiken. Daarna vertelde dhr. Tieskens de levensloop van generaal Stanislaw Maczek, die uiteindelijk op 102-jarige leeftijd is overleden en op de Poolse erebegraafplaats voor het Memorial bij zijn rond Breda gesneuvelde mannen begraven ligt. Velen hebben daarna nog gebruik gemaakt van de gelegenheid om zelfstandig de interactieve exposities te bekijken en met name kennis te nemen van de verhalen van en over enkele van de Poolse militairen.
Om ongeveer 16:15 uur verlieten de laatste mensen het Memorial via de erebegraafplaats. Het was een leerzame en indrukwekkende middag.
Donderdag 27 juli: bezoek aan Het Oude Raadhuis in Gilze
Onder het genot van koffie, thee en koek werden we meegenomen in het verhaal van het ontstaan van de leerindustrie. Aanvankelijk was het looien van huiden een nevenactiviteit van enkele boeren. Door de tijd heen werd het steeds professioneler en ontstonden de grote leerlooierijen in onze omgeving. De leerindustrie in onze gemeente en de provincie kende een grote bloei.
In de tentoonstellingsruimtes waren veel foto’s, gebruiksvoorwerpen en fabricageproducten te bekijken. Leersoorten, schoenen, tassen en zo meer. Er was zelfs een kleine schoenmakerswerkplaats ingericht.
De heemkring Molenheide, die gehuisvest is in dit gebouw, heeft als doelstelling: wat we nu allemaal nog weten, moeten we niet verloren laten gaan. Deze historische vereniging telt meer dan vierhonderd leden uit Gilze, Rijen, Hulten en Molenschot en van daarbuiten. Tientallen vrijwilligers zijn in werkgroepen actief. Zo waren er vandaag een zestal personen die ons begeleidden in de verschillende ruimtes.
Er waren interessante verzamelingen te zien zoals gebruiksvoorwerpen van de huisarts, de smid, de kapper en meerdere beroepen. Oude telefoons, typemachines, gereedschappen, kaaspersen in het kèèshok, wasketels, een tuin met heemplanten, kortom te veel om op te noemen. We weten nu ook wat een kippenbril en een smeerlap is!
Voor wie er nog nooit geweest is, zeker de moeite om eens een kijkje te nemen.
Zoals bij veel verenigingen zijn nieuwe leden en vrijwilligers zeer welkom.
Op hun folder zie ik de volgende actiepunten:
• tentoonstellingen
• heemtuin
• bibliotheek
• genealogische bestanden
• lezingen
• muziekavonden
• excursies
• websites
• kwartaalblad De Mulder
• tijdmachine Gilze en Rijen
Wil je lid of vrijwilliger worden of meer over deze vereniging weten, ga dan naar www.heemkringmolenheide.nl
BEZOEK aan WIJNGAARD HOF VAN BAARLE
Maandagmiddag 24 en dinsdagmiddag 25 juli werden we door wijnboer Mark van de Rakt en zijn vrouw heel prettig ontvangen bij hun wijngaard Hof van Baarle.
We startten met de uitleg van Mark over de verschillende druivenstammen en hoe die verzorgd werden. Er moet heel veel handmatig gebeuren, zoals o.a. opbinden, blad weghalen zodat de trossen meer zon vangen en de stammen schoonvegen. En natuurlijk de pluk in het najaar.
Tussen de rijping van de verschillende rassen zit een aantal weken, zodat niet alles tegelijk geoogst hoeft te worden, want de geplukte druiven moeten dezelfde dag nog verwerkt worden. Op één maand na, in de winter, wordt het hele jaar tussen de druivenstokken gewerkt. Helaas hield hij niet van wintersport!
In de wijnmakerij hoorden we hoe de steeltjes verwijderd worden, de druiven geperst en het proces van vergisting verder gaat in ketels en/of vaten. Afhankelijk van het suiker- en alcoholgehalte wat gewenst is, is de duur van de rijping. Mark liet ons zien hoe de wijn gebotteld wordt, van kurk of dop wordt voorzien en geëtiketteerd.
Na dit allemaal op ons in te hebben laten werken, begaven we ons naar het proeflokaal. Als eerste kregen we een rosé te proeven. Daarna twee verschillende witte wijnen en als laatste een glas rood. Voor de niet liefhebbers en de bobs was er overigens een alternatief. Er werd volop gebabbeld (steeds harder) en de tijd vloog voorbij.
Na de afsluiting was er de mogelijkheid om in hun winkel met streekproducten rond te snuffelen en naar believen wat te kopen (hééérlijke druivenjam op basis van wijn, zeg ik proefondervindelijk!)
Veel blije mensen gezien en gesproken!
Bezoek aan de Rechtbank
Op 19, 20 en 24 juli hebben wij met de ingeschreven deelnemers een bezoek gebracht aan de Rechtbank Zeeland West Brabant in Breda. Het waren stuk voor stuk interessante bijeenkomsten.
De voorlichters Frans (2x) en Sandy hebben ons uitgebreid verteld over wat er in een rechtszaak gebeurt en wie wie is en op welke stoel iedereen zit. Zo kwamen we voorbereid de rechtszaal in.
De rechtszaken die wij hebben mogen meemaken spraken zeker tot de verbeelding en gingen van eenvoudige zaken als verkeerszaken tot meervoudige rechtszaken. De meervoudige rechtszaken worden geleid door 3 rechters en kennen een hoge gevangenisstraf. Dit zijn serieuze zaken van moord en doodslag. Hier krijg je niet meteen de uitspraak te horen. Die komt na de beraadslagingen binnen 14 dagen. De zaak op woensdag was er zo een. De uitspraak wordt ons toegestuurd en deze gaat naar de deelnemers
Bij zaken door een enkelvoudige rechter gaan de strafeisen tot 1 jaar en daar wordt meteen uitspraak gedaan. Je moet dan denken aan bijv. verkeersovertredingen
Na afloop hebben we nog verder gesproken over wat we gezien en gehoord hadden en alle vragen die we hadden konden gesteld worden. Dank hiervoor aan Frans en Sandy.
Kortom een geweldig mooie ervaring.
Proviciehuis Den Bosch
“Dat gaat naar Den Bosch toe, Zoete lieve Gerritje” gold niet voor de eerste Zomeractiviteit 2023. Wel naar Den Bosch, maar naar het Provinciehuis.
Na binnenkomst kopje koffie of thee met Bossche Bol. Vervolgens werd de groep in tweeën gesplist om met een deskundige gids door het gebouw te worden begeleid. Tijdens de rondleiding werden kunst, architectuur, Staten- en de Bois le Duczaal bezocht alsmede de bunker oftewel atoomkelder onder het Provinciehuis.
Als afsluiting met de lift naar de 23e verdieping of te wel op een hoogte van 104 mtr. om te genieten van een prachtig (ver)uitzicht over het Brabantse land.
Een zeer geslaagd bezoek voor in totaal ruim 100 bezoekers verdeeld over 2 dagen, de ochtend en de middag!!