Direct naar de inhoud van deze pagina
VIPvoorelkaar logo
Hoofdmenu overslaan
  • Menu bekijken
    • Aan de slag
      • Voor hulpaanbieders
        • Zoek hulpvragen
        • Plaats hulpaanbod
        • Nieuwste activiteiten
      • Voor hulpvragers
        • Plaats hulpvraag
        • Zoek hulpaanbieders
        • Veilig en betrouwbaar
      • Voor professionals
        • Plaats hulpvraag
        • Zoek hulpaanbieders
        • Tips
      • Hoe het werkt
        • Hoe het werkt
        • Veelgestelde vragen
        • Contact
      • vrijwilligers
        • Vrijwilliger worden?
        • Vrijwilliger(s)nodig?
        • Vrijwilligerswerktest
        • Vrijwilligers verzekering
        • Promotiefilm VIPvoorelkaar kort
        • Promotiefilm VIPvoorelkaar 2021
    • Onze projecten
      • Taalprojecten
        • Taal Verbindt
        • Het Praathuis
        • Gilze Rijen leest voor
      • Maatjesprojecten
        • VIPtijd voor u!
        • AutoMaatje
        • Financiële maatjes
        • Beweegmaatjes
      • Ontmoeting
        • Kom Erbij lunch
        • Oogcafé Rijen
        • Film die je raakt
      • Werk in uitvoering
        • Repair Café
        • VIP klust mee
      • Participatie
        • Budgetcafés
        • Meedenkers
        • Participatiebalie AZC
        • De Verschilmakers
    • Nieuws
      • Nieuws
        • Goed met geld
        • Lezing prof. Lucas Meijs
        • Zomeractiviteiten 55+ 2022
        • VIPvoorElkaar wint...
        • Vluchtelingenhulp Oekraïne
      • Nog meer nieuws
        • Budgetcafés
        • Dorpsteams ABG
        • Tips vrijwilligers werven
        • E­learning vrijwilligers werven
      • Video's
        • Uitslag Vrijwilligersprijs 2022
        • Trots op vrijwilligerswerk!
        • Taalhuis
        • Promotiefilm VIPvoorelkaar
      • Video's VIPprojecten
        • Taal Verbindt
        • Gilze Rijen Leest Voor
        • VIPtijd voor u!
        • AutoMaatje
        • Meedenkers
      • Archief
        • Persberichten
        • Nieuwsbrieven
        • Aanmelden nieuwsbrief
    • Contact & Cursus
      • Contact & Cursus
        • Contact
        • Cursusaanbod
        • Activiteiten kalender
        • Aanmelden nieuwsbrief
      • vrijwilligers
        • Vrijwilliger worden?
        • Vrijwilliger(s) nodig?
      • Over ons
        • Ons team
        • Promotiefilm VIPvoorelkaar
        • Woordje van de directeur
        • Vacatures
    • Facebook
    • Twitter
    • Nieuwsbrief
  • VIPvoorelkaar logo
  • Aanmelden
  • Inloggen of inschrijven op de website
  • Zoeken in hulpvraag en hulpaanbod van de website
    Zoek of bied hulp in de buurt
    Wat wilt u doen?
    Veld leegmaken
VIPvoorelkaar logo
Menu sluiten
  • Nederlands
  • English
  • العربية
​

zomeractiviteiten 55+

bezoek aan Educatieve Viskwekerij De Stroom

De Educatieve viskwekerij De Stroom in Spoordonk was de 1e zomeractiviteit. Na dagen van droogte werden we die middag verrast met een buitje. Maar dat heeft het enthousiasme zeker niet verpest. De Stroom was voorheen een varkensboerderij maar de eigenaar heeft zijn bedrijf omgeschakeld naar een meervalkwekerij en nog veel meer.
Na de koffie met lekkers werd via een presentatie deze omschakeling in beeld gebracht. Geweldig hoe iemand zijn droom achternagaat en er ook een succes van weet te maken. Heel inspirerend.

Via een tuinhuis, vol met verhalen, op weg naar de viskwekerij. Het proces werd verteld en de meerval werd getoond. De deelnemers waren een en al oor.
Daarna was het, via een wilgencirkel waar je zeker tot rust kon komen, naar de vlinderweide, de kikkerpoel en de Beerze. Een prachtig natuurgedeelte op het bedrijf. 

't Was een genot om hier aanwezig te zijn.

1

2

3

4

3

4

3

4

3

4

3

4

3

4

3

4

3

4

3

4

Wilgenhart

Vera een jonge onderneemster van Wilgenhart vertelde wat er allemaal te doen en te zien is. Ze is samen met haar vriend Dave nog maar 2 jaar geleden gestart en ongelooflijk wat ze nu samen al hebben neergezet. Dagbesteding voor ong. 15 personen. Ze runnen ook een Bed en Breakfast en een minicamping. Vooral na de Corona-tijd is het erg druk. 

Mensen met kleine kinderen gaan steeds meer terug naar basic. Zo leuk voor de kinderen tussen de kippen, bokjes, alpaca´s en schapen. We hebben van Vera een rondleiding gekregen over het hele terrein, echt verrassend om te zien en te horen wat er allemaal speelt op deze plek.

1

2

1

2

1

1

2

1

2

1

2

1

2

Local Tea

Met wat improvisatie en hulp van enkele deelnemers die stoelen mee sjouwden, konden we in een iets koelere tussenruimte van verschillende theeën met een theebiscuit genieten.
Ondertussen maakte Shania ons een heleboel duidelijk over de oprichting en de ontwikkeling van het bedrijf LOCAL TEA

We wilden alle onderdelen van het proces van thee maken natuurlijk met eigen ogen zien; dus trotseerden we de hitte in de kassen. De laatste twee afdelingen, waar verflenst (slap gemaakt), gerold, gefermenteerd en gedroogd werd, hebben we in twee groepen gevolgd vanwege de kleine ruimte. Niet zo erg; kon de andere groep even verkoeling zoeken onder aangrenzende hoge bomen!

Voor hun thee worden alleen de toppen van de plant gebruikt voor de hoogste kwaliteit. Er wordt groene en zwarte thee geproduceerd waar smaken van fruit of kruiden (zoveel mogelijk lokaal ingekocht) aan worden toegevoegd.

Het was de moeite waard hier eens “in de keuken te kijken”!

local tea

local tea

In afwachting van..

local tea

Wat staat ons te wachten

local tea

Uitleg door Shania

local tea

In de kas

local tea

In de warme kas

local tea

Rondleidster Shania

local tea

Natuurlijke bestrijding met insekten

local tea

Plukmachine

local tea

Opgepotte theeplanten

local tea

Verflenser

local tea

Meng- en fermenteermachine

local tea

Rolmachine

local tea

Droogkast

local tea

Thee drogen

local tea

Gedroogde thee

local tea

local tea

Weer naar huis

Ons Jaren 50 dorp

Het was een leerzame en gezellige middag.
Er was uiteraard koffie en appeltaart in het nostalgische café. De ene groep snoepte hiervan en de andere groep kreeg een rondleiding door de eigenaar en zijn vrouw die vol verhalen zaten. En natuurlijk van verhalen komen verhalen dus de deelnemers hebben hiervan genoten en ook een aandeel geleverd in de gezellige middag.
Ons Jaren 50 dorp is ook heel mooi in de kersttijd en zeker een bezoekje waard. Alles is dan in kerstsfeer met Charles Dickens figuren.

ons jaren 50 dorp

bedstee

ons jaren 50 dorp

keuken

ons jaren 50 dorp

kruidenierswinkel

ons jaren 50 dorp

radiowinkel

ons jaren 50 dorp

ons jaren 50 dorp

ons jaren 50 dorp

ons jaren 50 dorp

Bezoek aan het speelgoed en carnavals museum “ Op stelten”

Tijdens de koffie gaf onze gastheer Wim op een vrolijke manier wat uitleg. Daarna kregen allen een headset waar alle uitleg op te horen was. Zo kon ieder op zijn eigen manier door het museum dwalen.

De tentoonstelling van Johan Rabou met zijn prachtige illustraties waren zeker de moeite waard.  De vele mooie met handgemaakte poppen zijn overgenomen van het poppenmuseum uit Tilburg. De elektrische treinen, molens, reuzenrad en andere waren met mecano opgebouwd en in werking. Met veel geduld zijn er geweldige bouwwerken gemaakt. Ook waren er vele oude spellen te bezichtigen.
Van de Kaaiendonkse canavalsverzameling zou je zomaar canavals kriebels krijgen.
Kortom te veel om op te noemen.

Het was een middag vol nostalgie en herkenning.

speelgoedmuseum

Rondwandeling en Rondvaart Piushaven Tilburg

Door het aantal inschrijvingen hebben we hier drie dagen van gemaakt. Alle drie de dagen tropisch warm, maar goed om te doen vooral op het water in de boot waar de parasols de nodige bescherming gaven tegen de zon.

Als eerste startten we met de wandeling. De vroegere werkhaven is nu een belevingshaven waar horeca en winkeltjes zijn ondergebracht in vroegere bedrijfspanden..

Na de wandeling volgde de rondvaart. Dat geeft een heel ander zicht naar de panden en mensen op de kade. Alle info werd op een leuke en duidelijke manier verteld door de gids Gerard Otten en voorzien van oude grote foto’s zoals het vroeger was Tijdens de rondvaart passeerden we twee bruggen. Als eerste brug D’n Ophef, een ontwerp in de vorm van een hijskraan en de tweede brug De Prinsenhoeven welke nog met de hand wordt bediend. Na de Piushaven komen we op het Wilhelminakanaal, stukje naar links en vervolgens naar rechts richting Koningshoeven. 

Rond de klok van 15.30 uur komen we bij de ligplaats van Villa Pastorie en verlaten de boot om vervolgens koffie met appeltaart te gaan nuttigen in de tuinkamer. Na de koffie en de heerlijke appeltaart nemen we afscheid van elkaar en kijkt iedereen terug op een zeer geslaagde en leuke middag rond en op de Piushaven in Tilburg. 

piushaven

Bestaand gebouw De Admiraal

piushaven

Brug D'n Ophef

piushaven

Gerard Otten, gids-kapitein

piushaven

Koffie met appelgebak in Villa Pastorie

piushaven

Op de rondvaartboot

piushaven

Uitleg van gids Gerard Otten

bezoek klompenmakerij den dekker 

Met een grapje over de koffie en de cake die nog van voor de coronaperiode waren ☺ , heette Peter Den Dekker ons welkom. De toon was gezet!
Na gezellig gebabbel en nog een tweede kopje werden we naar de demonstratieruimte geloodst.

Het hele proces van blok hout tot klomp werd op erg humoristische wijze aan ons uitgelegd en getoond. De klompen met een lichte kleur waren gemaakt uit populierenhout, de wat donkerdere uit wilg. Het hout moet voor de bewerking nog enigszins vochtig zijn; zodoende moeten de vervaardigde exemplaren nog een tijdje drogen voordat de afwerking kan beginnen.

Klompen waren vroeger per streek verschillend van vorm en tekening. Er bestonden zelfs smokkelklompen: de onderkant was in de tegenovergestelde richting gekapt, zodat de voetstappen niet de grens over leken te gaan in het zand of de sneeuw.

Peter is nog een echte ambachtsman, maar omdat klompen nog nauwelijks gedragen worden, is hier de kost niet meer mee te verdienen. Hij vult dit aan met het geven van workshops, het uitbaten van een winkel en kleine horeca. Ook wordt hij  over de wereld regelmatig gevraagd om dit typisch Nederlandse ambacht te komen demonstreren.

We hebben genoten van zijn soms kostelijke verhalen, zijn passie en gastvrijheid.

klompenmakerij

klompenmakerij

klompenmakerij

klompenmakerij

klompenmakerij

klompenmakerij

klompenmakerij

klompenmakerij

klompenmakerij

klompenmakerij

klompenmakerij

klompenmakerij

Natuurlijk tomaat

Dinsdag 23 augustus 14.00 uur.

Wat was het een zomeractiviteit, de zon scheen weer volop! Gelukkig werden we buiten ontvangen door Henriette van Hoek onder de parasols met koffie of thee en een heerlijk gebakje. Daarna begon Henriette enthousiast te vertellen over de beginperiode van hun bedrijf en de vele moeilijkheden die ze hebben overwonnen. Vaak mislukte de oogst vanwege bacteriën of luizen, maar door vooral veel geduld te hebben kwam het meestal weer goed. Ze bestrijden het ongedierte altijd met natuurlijke middelen.

Het bedrijf is 9 hectaren groot, veel grote kassen met verschillende soorten tomaten, paprika´s, komkommers en meloenen. Ze kweken nu ook theeplanten, in samenwerking met Local Tea in Zundert, waar we eerder deze zomer ook op bezoek waren. Buiten is er een voedselbos met appels, peren, frambozen en goudsbloemen.
Voor hun pensioen hebben ze nu een notenbos aangelegd. Het duurt nog 8 jaar voordat de eerste noten groeien, waarschijnlijk een goede investering in de toekomst omdat noten als vleesvervanger kunnen worden ingezet. 

De wandeling door de kassen was erg warm en indrukwekkend, de planten groeien zo´n 40 cm per week en worden d.m.v. touwtjes geleid en verplaatst. Voor de trostomaten moeten er beugeltjes worden aangebracht zodat ze niet onder het gewicht bezwijken. Wat een hoop werk is het.
De kassen zijn energieneutraal, leveren zelfs nog extra stroom op. 

Aan het einde van de rondleiding kwamen we in de prachtige boerderijwinkel met een groot assortiment verse biologische producten. Er werd van alles geproefd en gekocht. Het was een heel leerzame gezellige middag.

klompenmakerij

klompenmakerij

klompenmakerij

klompenmakerij

klompenmakerij

Vestingwandeling heusden

Wat was het warm! Onder een onverbiddelijk schijnende zon was het maar liefst 34 ℃.

We waren met 21 mensen in totaal bijeengekomen en zijn vol goede moed naar het TIP in Heusden gewandeld. Hier werden we opgewacht door onze gids die ons meenam naar een grote maquette van de vesting zoals hij nu is. Ook liet hij ons middels een kleinere maquette en afbeeldingen zien hoe de vesting en het kasteel zich in de eeuwen hebben ontwikkeld. Naar verluidt heeft Heusden zijn stadsrechten reeds in 1231 gekregen. Het is echter al rond 800 ontstaan.
Hij vertelde over de restauratie van de vesting die in 1968 begon en ongeveer 20 jaar heeft geduurd.

Daarna zijn we aan de wandeling begonnen, waarbij de gids op vele plaatsen heeft verteld en laten zien wat er door de eeuwen heen heeft plaatsgevonden. Hij vertelde ook vol trots dat de vesting wel belegerd is geweest, maar nooit werd ingenomen. Hij heeft ook op de manier waarop de vesting werd geconstrueerd gewezen, waarbij uiteindelijk de richtlijnen van Simon Stevin werden uitgevoerd. Aanvankelijk nam het uit de twaalfde eeuw daterende kasteel binnen de vesting de meest prominente plaats in, maar nadat in 1680 de achtkantige donjon met de voorraad buskruit door blikseminslag is ontploft en het kasteel werd vernietigd, is slechts één van de woontorens gedeeltelijk opgebouwd en als opslag gebruikt.  

De restanten worden in de loop der tijd hergebruikt voor de bebouwing van de stad. Er hebben in de vesting tussen de 1250 en 1500 personen gewoond en werden ongeveer hetzelfde aantal soldaten ingekwartierd. Onze gids was een zeer gepassioneerd verteller en draagt Heusden in zijn hart ondanks dat hij zelf Belgische wortels heeft.

De meeste deelnemers aan de wandeling hebben de gehele route in de hitte volbracht. Enkelen hebben het voor de laatste 300 meter van de wandeling voor gezien gehouden en hebben zich vast gemeld op Boei 35, de locatie waar we na afloop gezamenlijk eerst de dorst hebben gelest met water en daarna van een kopje koffie of thee met een heerlijk stukje gebak hebben genoten.

Het was een zeer vermoeiende middag, maar iedereen is na de wandeling naar de auto`s voldaan en met nieuw opgedane kennis naar huis gegaan.

klompenmakerij

klompenmakerij

klompenmakerij

klompenmakerij

klompenmakerij

klompenmakerij

klompenmakerij

klompenmakerij

klompenmakerij

klompenmakerij

klompenmakerij

klompenmakerij

klompenmakerij

klompenmakerij

klompenmakerij

klompenmakerij

klompenmakerij

klompenmakerij

klompenmakerij

klompenmakerij

klompenmakerij

klompenmakerij

klompenmakerij

klompenmakerij

klompenmakerij

klompenmakerij

klompenmakerij

klompenmakerij

klompenmakerij

klompenmakerij

klompenmakerij

klompenmakerij

klompenmakerij

klompenmakerij

klompenmakerij

klompenmakerij

klompenmakerij

Brouwerij 'De dochter van de korenaar'

Kennelijk was de dorst na de afgelopen warme dagen groot. De eerste mensen verschenen al om 13:05 uur in de omgeving van het terras. Om 13:20 was het gezelschap al nagenoeg compleet. Er heerste een ietwat gespannen sfeer tijdens het wachten op wat ging gebeuren.

De mensen van de brouwerij begonnen om 13:30 uur met het tappen van het eerste rondje bier, het welkomstbiertje. Dit maakte de sfeer direct veel gemakkelijker en de tongen kwamen los. Door de gesprekken heen kostte het zelfs moeite om de eerste groep voor de rondleiding te verzamelen en naar binnen te krijgen. Vanwege het grote aantal mensen werden er namelijk twee groepen gevormd.

Binnen werd door Peter, de medewerker van de brouwerij, een goed gedetailleerde uitleg gegeven over het brouwproces. De ketels werden getoond en uitleg gegeven over de werkvolgorde en de ingrediënten. Ook werd uitleg gegeven over het bottelen van het bier en de daarvoor benodigde machines werden getoond en de werking uitgelegd.

In de kelder mochten de vaten bekeken worden waarin bieren hun speciale smaak verkrijgen doordat ze in houten vaten worden opgeslagen die ieder een specifieke smaak verzorgen. Het zijn onder andere eikenhouten vaten en vaten die eerder voor andere dranken werden gebruikt zoals wijn, whisky, jenever, sherry, port etc. Dit heeft tot gevolg dat er heel speciale bieren ontstaan die uniek zijn voor deze brouwerij.  
Tot slot ging de rondleiding door de ruimte waar voorraad verzendklaar bier was opgeslagen.

Na deze eerste groep ging de volgende groep aan de rondleiding beginnen. Zij hebben in de tussenliggende tijd hun tweede biertje kunnen genieten, wat nu voor de eerste groep werd getapt. Men mocht zelf kiezen wat men wilde proeven van de zeven bieren die op tap stonden. Toen de tweede groep uit de rondleiding kwam kon iedereen nog een keer een keuze maken voor het derde biertje.

De sfeer was intussen heel gezellig geworden en men vermaakte zich prima.
Er werd door menigeen nog aardig wat lekkere biertjes voor thuis gekocht en om ongeveer 16:00 uur gingen de laatste mensen met een grote glimlach op het gezicht naar huis.

Het was een geslaagde middag en men heeft er veel plezier aan beleefd.

klompenmakerij

klompenmakerij

klompenmakerij

klompenmakerij

klompenmakerij

klompenmakerij

klompenmakerij

klompenmakerij

klompenmakerij

klompenmakerij

Melkveehouderij Scherders

Bezoek aan melkveehouderij van Michiel en Tamara Scherders

Op dinsdag 16 en woensdag 17 augustus 2022. Er waren twee dagen noodzakelijk vanwege de grote belangstelling.
Op dinsdag met volop zon en woensdag met regen kwamen toch 65 personen naar dit mooie bedrijf.

Onder het genot van een kopje koffie en iets lekkers vertelde Michiel over zijn komst naar Molenschot. Om eerst samen met fam. De Jong dit bedrijf te runnen en later over te nemen van fam. De Jong. Dat deze twee families het samen goed kunnen vinden blijkt wel omdat Rene en Willy na al die jaren nog regelmatig te zien zijn en bijspringen als het nodig is zoals op deze middagen.
Met veel passie en enthousiasme vertelde Michiel over hun bedrijf samen met Tamara.

Na de koffie kregen we een rondleiding en uitleg over de voedergewassen en de kringloop daarvan. Dat bij velen de ogen opengingen over het wel en wee van de veeteelt en de voedergewassen bleek wel uit de vele vragen die werden gesteld.

Ook werd een bezoek gebracht aan de melkstal waar 3 maal daags ongeveer 350 koeien worden gemolken maar niet door robots. Ook daar kwamen vele vragen over. Er werd met veel interesse naar de antwoorden geluisterd.

Als afsluiting nog een lekker glaasje fris of koffie. De middag vloog om en niemand liet zich door de regen tegenhouden. Het waren zeer geslaagde dagen.

Michiel wij hebben respect voor het zorgvuldig omgaan en de grote zorg die jullie hebben voor het vee, de natuur en de energiemaatregelen. Petje af.
Michiel en Tamara bedankt voor jullie gastvrijheid en wij wensen jullie veel succes in de toekomst.                           

klompenmakerij

klompenmakerij

klompenmakerij

klompenmakerij

klompenmakerij

klompenmakerij

klompenmakerij

klompenmakerij

klompenmakerij

klompenmakerij

klompenmakerij

klompenmakerij

klompenmakerij

klompenmakerij

Het Gils Museum

Het laatste bezoek van de Zomeractiviteiten 2022 was aan Het Gils Museum. Een 25 tal personen hadden zich aangemeld voor de deelname aan het museum wat zeer zeker de moeite waard was!!

Allemaal werden we verwelkomd door directeur Huub in zijn eigen Gils Museum. En met lekkere koffie of thee en een nog lekkerder echt Gilse peperkoek van peperkoekfabriek Smolders was het een geweldige ontvangst. Vervolgens begon Huub met zijn verhaal over Gils, zeer uitgebreid en overgoten met een heerlijk sausje zoals hij zelf vertelde. Dat zijn verhaal de gasten aansprak bleek wel uit de aandacht die werd getoond, muisstil en met open mond werd er naar geluisterd. Heel de geschiedenis van Gils passeerde de revue. Kostelijk om dat allemaal aan te horen!! 

Na een korte koffiepauze met Smolders peperkoek vervolgde Huub zijn verhaal en middels de vele vragen door de bezoekers ontstond er ’n leuke interactie.
Zoals in het programmaboekje Zomeractiviteiten 2022 staat omschreven over de Gilse droom en Uitstraling van toen is er geen woord van gelogen!!

Aan het einde van de middag werd aan een ieder nog ’n drankje aangeboden en bedankte Huub de gasten voor hun bezoek.
Rond de klok van 16.15 uur ging iedereen zeer tevreden en voldaan huiswaarts en kunnen we terugkijken op een zeer geslaagde activiteit aan Het Gils Museum.

klompenmakerij

De Heilige Sint Petrus

klompenmakerij

Mooie spreuk met afbeeldingen Gilze

klompenmakerij

Huub Quirijnen vertelt

Lunch bij Herberg de Drie Linden

Maar liefst 85 inschrijvingen om de zomeractiviteiten samen met de werkgroep af te sluiten met een lekkere lunch. Dit jaar waren wij te gast bij Herberg de Drie Linden in Molenschot. Het was een heerlijk sfeertje en de mensen hadden elkaar veel te vertellen.
Als organisatie is het het mooiste cadeau om een editie weer af te sluiten met een lekkere lunch en te merken dat iedereen genoten heeft. Met dank aan Niels die het, samen met zijn dames, goed voor elkaar had.

En dan zit het er weer op voor dit jaar. Dankzij de inspanningen van de hele werkgroep en de belangstelling van de deelnemers kunnen we terugkijken op een mooi zomeractiviteiten jaar.

Editie 2022 is ten einde. Volgend jaar komen wij zeker weer terug met nieuwe activiteiten. Bent u er dan ook weer bij?

klompenmakerij

klompenmakerij

klompenmakerij

klompenmakerij

klompenmakerij

klompenmakerij

VIPVoorElkaar

  • Veelgestelde vragen
  • Over VIPVoorElkaar
  • Tips
  • Betrouwbaarheid & veiligheid
  • Voorwaarden
  • Privacy
  • Cookie-instellingen
  • Toegankelijkheid
  • Sitemap
  • Contact

Volg ons via

  • Facebook
  • Twitter
  • Nieuwsbrief

In samenwerking met

NLvoorelkaar
© 2023 Social Care Network