zomeractiviteiten gilze en rijen
In de zomermaanden liggen bij de sportverenigingen en organisaties de normale activiteiten vaak stil. Kinderen, buren en vrienden zijn op vakantie en veel mensen missen hierdoor hun dagelijkse activiteiten en contacten. Op verzoek van de gemeente zijn in 2010 de Zomeractiviteiten gestart voor inwoners van de gemeente Gilze en Rijen van 55 jaar en ouder.
Ieder jaar verschijnt er een boekje met een 13-tal activiteiten die de werkgroep Zomeractiviteiten aanbiedt in de schoolvakantieweken. We proberen een diversiteit aan activiteiten te brengen zodat er voor ieder wat wils is. Ons doel is om dit tegen een betaalbaar bedrag aan te bieden.
Eind april worden de boekjes verspreid met het ONS-magazine, het tijdschrift van de overkoepelende organisatie van seniorenverenigingen. Dat wil niet zeggen dat je lid moet zijn van een seniorenvereniging. Iedereen mag meedoen als je maar in Gilze en Rijen woont en de leeftijd van 55+ hebt.
Je kunt de boekjes ook halen bij VIPvoorElkaar, het gemeentehuis, De Boodschap in Rijen, De Molenwiek in Molenschot, De Schakel in Gilze en The Chump in Hulten.
Vanaf 2024 wordt het boekje ook digitaal aangeboden en kun je je ook digitaal aanmelden. Houd daarvoor deze pagina in de gaten.
Heb je nog nooit aan een activiteit meegedaan? Bekijk het boekje eens, doe mee en laat je verrassen. Je krijgt er zeker geen spijt van.
Werkgroep zomeractiviteiten
Informatieboekje Zomeractiviteiten 2024
terugblik op de zomeractiviteiten 2024: foto's en verslagen
vraag en aanbod internationaal
Vandaag, dinsdag 9 juli, vond de eerste Zomeractiviteit plaats: bezoek aan Vraag & Aanbod Internationaal in Alphen.
In de kantine gaf directeur Daan van Ee een heldere uitleg, ondersteund met beeldmateriaal, over deze stichting die in 1985 is opgericht. Deze stichting draagt zorg voor toelevering van (uit inzamelingen verkregen) goederen en geeft haar werkplaatsen opdracht tot reparatie.
Er worden gereedschapskisten gemaakt en samengesteld voor 9 beroepsgroepen: automonteur, bankwerker, elektromonteur, fietsenmaker, landbouwer, loodgieter, metselaar, schoenmaker en timmerman. Verder worden naai- en breimachines, computers, rolstoelen en rollators opgeknapt.
De gereviseerde goederen, uitsluitend van goede kwaliteit, worden naar projecten in Afrika verzonden. Dit gaat in overleg met organisaties ter plaatse (intermediairs), die weten wat en waar zinvol is.
VAI werkt met vrijwilligers in het logistiek centrum: in de werkplaats, het magazijn en het bureau. Sinds haar oprichting kan VAI een beroep doen op allerlei (kerkelijke) groeperingen die inzamelacties organiseren of schenkingen doen.
Toen we het magazijn in gingen, keken we met grote ogen en vol verbazing naar de enorme aantallen naaimachines, handgereedschappen, landbouwgereedschappen, computers en talloze andere zaken waar vraag naar is.
We bekeken de kistenmakerij, de werkhoek waar de landbouwgereedschappen opgeknapt werden, de werkplaats van de fietsenmaker, de ruimte waar elektronica de aandacht kreeg, waar geslepen, gezandstraald en gepolijst werd, de afdeling van de computerdeskundige en waar de naai- en breimachines onder handen werden genomen.
Een prachtige manier om mensen In Afrika, die het minder goed getroffen hebben, door deze kleinschalige projecten te helpen zelfredzaam te worden. Bovendien is het ook nog eens goed voor het milieu: door te voorkomen dat overtollig of gebruikt gereedschap in de afvalstroom terecht komt.
Wij waren onder de indruk van alles wat we hier hoorden en zagen.
Bijenboerderij
Op donderdag 11 juli bezochten we met een groep van 35 personen de Bijenboerderij in Strijbeek.
Het weer was ons erg goed gezind en we verzamelden ons voor de winkel van de Bijenboerderij met een lekker zonnetje. We werden er ontvangen door twee van de vrijwilligers die zelf hobby imker zijn met koffie thee en honingkoek. Allereerst kregen we uitleg over alle activiteiten van de Bijenboerderij en het leven en gedrag van de honingbij. Daarna keken we met zijn allen naar een film over het leven van de honingbij. Na het beantwoorden van vragen naar aanleiding van de film werden we opgesplitst in twee groepen.
De eerste groep ging als eerste naar de honingkamer voor een grondige uitleg over het slingeren en de producten die daarbij werden verkregen zoals de honing, de was en de propolis. Dit laatste is een product van de bijen wat zij zelf gebruiken om hun volk te beschermen tegen invloeden van buitenaf zoals ziekteverwekkers, vibraties en het weer.
Zij dichten ermee spleten en kieren en pakken 'vreemde voorwerpen' in de bijenkast met propolis in. Het bestaat uit hars van de bomen en planten en de bijen voegen daar kleine hoeveelheden stuifmeel, bijenwas en enzymen aan toe. Dit natuurlijke wondermiddel wordt al eeuwenlang gewaardeerd door mensen vanwege zijn mogelijk helende eigenschappen.
De tweede groep kreeg als eerste een rondleiding langs de bijenstal. Zij konden daar de bijen in hun kasten bewonderen en kregen uitleg over de vorming van de bijenvolken en hoe zij ten behoeve van bestuiving op vele bedrijven werden uitgezet. Ze kregen ook de gelegenheid om de koningin van een volk op te zoeken in een bijenkast met glazen wand. Aad, de eigenaar van het bedrijf demonstreerde dat bijen rustig en vriendelijk zijn door een dar in zijn mond te nemen zonder gestoken te worden en de dar op de hand van een van ons te zetten. Er werd niemand gestoken!!
Het enthousiasme van zowel onze groep als van de mensen van de Bijenboerderij zorgde voor een heel prettige sfeer en een fijne ervaring voor iedereen. Na afloop heeft iedereen de winkel bezocht en is men met nieuwe kennis en sommigen met een forse aankoop van producten onder een nog steeds heerlijk schijnend zonnetje naar huis gegaan.
golfclub princenbosch
Maandag 15 juli 13.30 uur was het eerste bezoek aan golfclub Princenbosch aan de Bavelseweg 153 in Molenschot.
Een 25 tal deelnemers hadden zich ingeschreven voor dit bezoek en werden totaal verrast deze middag gezien de grootte van de golfclub, want vanaf de Bavelseweg kijkend naar de golfclub is daar een prachtige, grote en mooie golfvereniging gelegen. En niet zomaar één, behorende bij de TOP 5 van Nederland! Bestaande uit 3 lussen van elk 9 holes, een verlichte par 3 baan, de tweede van Nederland en dit jaar aangebracht 18 Trackman schermen op de drivingrange. Dit alles op 90 hectare oftewel 180 voetbalvelden groot!! Een leden aantal dat er ook mag zijn van ongeveer 1850 leden en vervolgens een wachtlijst van 270 personen. Een geweldige en heerlijke horeca is gevestigd in het clubgebouw waar iedereen altijd welkom is voor een drankje, lunch of diner, ook al komt u niet om te golfen!
Dit alles werd verteld en duidelijk weergegeven middels een PowerPoint presentatie door Jan Goossens, de manager van Princenbosch. Vooraf aan deze presentatie werd iedereen voorzien van koffie of thee met daarbij een heerlijk Brabants worstenbroodje “lekker Bourgondisch”.
Na de uitgebreide toelichting en een kijkje genomen te hebben in de wereld van Golfclub Princenbosch, werden de 25 deelnemers verzocht om naar buiten te gaan, verdeeld in drie groepjes om vervolgens een heerlijke wandeling te maken over een klein gedeelte van het golfpark. Als laatste werd nog een bezoek gebracht aan de drivingrange met een korte uitleg over het nieuwe Trackman systeem.
Rond de klok van 16.00 uur werd het bezoek afgesloten op het terras en na het nuttigen van een drankje keerden iedereen zeer voldaan huiswaarts, en totaal verrast wat er allemaal verteld en te zien is op Golfclub Princenbosch.
Strijp s - voormalige philipsterreinen
Strijp S wat een openbaring.
Met 35 personen hebben we genoten van Strijp S. Op 45 km van Gilze en Rijen. Niemand was bekend met dit deel van Eindhoven en des te mooier.
Sietske, onze gids, had een prachtig verhaal over het verleden waar de oude Philipsfabrieken hebben gestaan. Ondersteund door beeldmateriaal kregen wij de hele opbouw van Philips te zien maar ook het 'vertrek'.
Ooit hebben hier 14.000 mensen gewerkt. Eerst 'leende' men de technologie, maar vanaf 1910 was er de patentwet en toen moest Philips zelf dingen gaan ontwikkelen. Op de dag van vandaag heeft Philips nog de meeste patenten wereldwijd.
Philips was ook het eerste bedrijf waar vrouwen in dienst werden genomen en waar men gemengd aan het werken was.
Microlab is van 1970 en daar werden de cd’s en dvd’s gemaakt.
Na de transformatie zijn er in Microlab heel veel members gevestigd die allemaal handwerk verrichten. Zij betalen allemaal eenzelfde bedrag en alle materialen die er staan (heel hoogwaardig) kunnen door iedereen gebruikt worden. De huurkosten bij de start is 0 euro maar als de omzet gaat draaien betaalt men een maximumbedrag van 450,00 per maand inclusief gebruik van alle materialen. Hoe sociaal en dat is ook de hele gedachte achter deze transformatie.
Hierna zijn we aan de wandeling begonnen om de transformatie van de industrieterreinen en gebouwen van Philips naar een creatieve stad te bewonderen.
Opvallend was dat er veel aan sociale woningbouw gedacht is naast de duurdere klasse. Maar wat kom je er allemaal tegen. In de oude gebouwen waar de industriële vormen als buizen en kabels nog zichtbaar zijn, zijn leuke winkeltjes ontstaan op allerlei gebied. Er worden geen grote concerns toegelaten.
Innovatief is men zeker bezig er komt nl. een houten appartementencomplex. De eerste houtbouw in Nederland.
Deze wijk heeft ook het grootste skatepark van Europa op houten banen zodat er gebouwd en verbouwd kan worden. Alles wat wieltjes heeft kan hier hun kunsten vertonen. Volgend jaar zijn hier de wereldkampioenschappen BMX.
Bij Coffeelab, ook een bedrijfje, hebben dak- en thuislozen de kans om alle kneepjes van het 'koffievak' te leren. Het initiatief moet kandidaten van stichting Springplank helpen re-integreren in de maatschappij. Een prachtig initiatief. Als burger kun je hier ook een kopje koffie schenken zodat iedere dakloze gratis koffie met iets lekker kan komen gebruiken. Een verdiend applaus voor degene die dit is opgestart.
Ook zijn er lofts die vallen onder sociale woningbouw en vaak gehuurd kunnen worden door studenten met een maximum van 450,00.
In de 3e week van oktober kun je een bezoek brengen aan de Dutch Design Week die ook op Strijp S zal plaatsvinden.
Kortom een stadsgedeelte waar je warm van wordt en wat een bezoek zeker waard is. Dank aan Sietske die ons meegenomen heeft in haar verhaal.
Heel tevreden en erg onder de indruk zijn we tegen 5 uur naar huis gegaan
fotogalerij strijp s - voormalige philipsterreinen
Klik op de foto voor een volledige weergave
biologische boerderij 't schop
HOE WARM HET WAS EN HOE VER…
Dat 'ver' valt wel mee; met een klein half uur ben je in Hilvarenbeek. 'Warm' is een ander verhaal. We troffen een dag boven de dertig graden. Op de heetste dag van het jaar waren wij dus aan de beurt om een bezoek te brengen aan de biologische boerderij ’t Schop in Hilvarenbeek. We worden gastvrij ontvangen door boer Jan en zijn vrouw Cécile met een kopje koffie/thee en een eigengemaakt worstenbroodje, gelukkig in een heerlijk koele ruimte.
Boer Jan blijkt een geboren verteller te zijn. Hij vertelt heel enthousiast over het ontstaan van de boerderij die Jan overnam van zijn vader. Inmiddels is ’t Schop uitgegroeid tot een natuurinclusieve biologische boerderij, maar dit ging niet automatisch. Daar gingen heel veel bloed, zweet en tranen aan vooraf.
Overgrootvader Jan van den Broek bouwde in 1923 deze boerderij. Zoals gebruikelijk in de zandstreek, is deze boerderij van oorsprong een gemengd bedrijf met koeien en varkens, maar ook met aardappelen en graan. In de jaren tachtig namen boer Jan en zijn vrouw Cécile het bedrijf over. Jan was eigenlijk opgeleid als leraar aan een agrarische school. Het roer ging om en met vleeskoeien en schapen sloegen ze een ander pad in. Zij besloten vrij snel een verbreed boerenbedrijf op te zetten. Er kwam een winkel waar mensen vlees konden kopen en later wordt een professionele keuken toegevoegd, waar gasten zelf of onder begeleiding hun maaltijden kunnen bereiden. De winkel ging streekproducten verkopen.
De oude koeienstal van opa wordt ingericht als ontvangstruimte. In 1988 is er gestart met de volledige omschakeling naar biologische bedrijfsvoering. Sinds 2017 is zoon Bart erbij gekomen. Boer Jan vertelt: "Je zou ons kunnen zien als een herder met runderen. We onderhouden natuurgebieden met onze kuddes. Er is een hechte samenwerking met Staatsbosbeheer en andere natuurterreinen in onze omgeving door natuurbegrazing met de koeien en de uitwisseling van mest en voer."
Na een uitgebreid praatje neemt boer Jan ons mee de wei in. We lopen langs de vele bomen die hij zelf geplant heeft. De moestuin waar ze diverse groentes telen, de kas met tomaten, komkommers, etc, de compostkeuken, de varkens die lekker in de modder mogen rollen. Als laatste gaan we de familiekudde voeren die bestaat uit koeien, kalfjes en de stier (met stamboom) van het Schotse ras Black Angus.
Doordat de koeien grazen in de vrije natuur is het vlees extra mals en sappig. Dit vlees van hun eigen koeien en andere biologische producten zijn te koop in de winkel.
Na nog een koele versnapering gedronken te hebben, sluiten we het bezoek af in de winkel en keert iedereen tevreden huiswaarts. Vooral de mensen met een boerenachtergrond vonden alles heel herkenbaar en genoten van dit mooie moderne biologische bedrijf. Boodschap die we meekregen: koop meer biologisch!!!!
Deze bevlogen familie mag gerust als voorbeeld dienen voor de boer van de toekomst in Nederland. Gezien de kleine driewielertjes op het erf is de vijfde generatie al op komst.
ivn wandeling markdal breda
Maar liefst 30 mensen stonden klaar op 18 juli voor een gezonde wandeling door het Markdal onder begeleiding van een IVN gids.
Na het kopje koffie/thee gaan we op pad. We wandelen via het terrein van Koninklijke Visio met haar prachtige monumentale huizen en gebouwen en een verrassende belevingstuin via lange lanen en langs weiden met lichtbruine koeien door naar het Markdal.
De wandeling voert ons vervolgens langs mooie bruggetjes en over het pad tussen de mooie Mark en groene weidevelden.
Via een stukje verbindings-bos dat de nodige verkoeling brengt, komen we weer op het pad, dat ons via een bijzondere plek - waar een Mariabeeldje in een boom is geplaatst - en een mooi landgoed terug leidt naar waar we gestart zijn.
Onderweg heeft de IVN gids ons van alles verteld over de Mark en haar geschiedenis, de verschillende bloemen, bomen en planten die hier groeien en de ontwikkelingen die in dit gebied gaande zijn. De moeite waard om dit stukje Breda te bezoeken!
reaseuro en schijnvliegveld de kiek
Bezoek aan REASeuro en Schijnvliegveld “de Kiek” in Riel op 1 augustus 2024
“Duizend bommen en granaten”, zei kapitein Haddock in de Kuifje strips.
Het zou een mooie zomerdag gaan worden dachten we ’s morgens nog. Maar helaas, dat viel tegen. Gelukkig konden we binnen zitten in een mooie ruimte van het bedrijf waar we voorzien werden van koffie/thee en lekkere koekjes.
Ad van Riel, directeur, oprichter en eigenaar van REASeuro in Riel, gaf een presentatie over zijn bedrijf. Voor sommigen onder ons misschien wat technisch maar snel pratend gaf hij uitleg over het ontstaan en de werkzaamheden op zijn bedrijf. Als voormalig defensiemedewerker was hij geïnteresseerd geraakt in alles wat met bommen en munitie te maken had.
Hij richtte in 1997 als eerste in Nederland zijn bedrijf op. Gericht op het opsporen en verwijderen van explosieven. Met zijn bedrijf ondersteunt hij nu al 25 jaar overheden die zitten met alle mogelijke vraagstukken rondom explosieven. Dat gebeurt middels geven van advies, opleidingen, examinering en tot slot uitvoering door het opsporen en eventueel vernietigen van nog steeds ontplofbare oorlogsresten, maar ook vaak door criminelen geïmproviseerde explosieven.
Er is een totaalaanpak ontwikkeld welke bestaat uit 5 afzonderlijke fasen van het NGE (niet gesprongen explosieven) bodemonderzoek. Inmiddels werken ze met een team van ongeveer 75 specialisten. Zowel in Nederland als in het buitenland. Bij die specialisten horen onder anderen historici, archeologen, milieudeskundigen en technisch ingenieurs.
Na zijn uiteenzetting worden we in 4 groepen gedeeld en volgt de rondleiding door 4 expositieruimtes, tevens leslokalen, ingedeeld in kogels vanaf de middeleeuwen, afgeworpen bommen in 1e en 2e wereldoorlog, artillerie munitie, geschoten en gelanceerde bommen alsmede raketten. In een apart lokaal zien we modern wapentuig voor bomaanslagen alsmede verstopte aanslagwapens. Verstopt betekent in landmijnen, plakbommen, zware cobra’s maar ook verstopt in kaas, telefoons, wekkers, kinderspeelgoed. Kortom het soort tuig wat criminelen gebruiken bij aanslagen en liquidaties.
Opmerking van enkelen was “dit had wel langer mogen duren”.
Maar daarna volgde nog een excursie naar het schijnvliegveld “de Kiek”. Hier wachtten 2 oud gedienden ons op, te weten Lau Lavooij en Harrie Kwisthout, die beiden bij Kamp de Kiek hebben gewerkt. Uiteraard na de oorlog in de afluistersectie van de militaire inlichtingendienst. Hierover vertelden zij mooie verhalen en grappige anekdotes.
Helaas moesten we dit aanhoren onder een paraplu in de regen, zowel de ochtend als ook de middag, want vanwege grote belangstelling hebben we de groep ingedeeld in een ochtend- en middaggroep. Het was dus een dagvullend programma, maar zeker de moeite waard en heel bijzonder dat we een kijkje mochten nemen in deze bijzondere wereld van bommen en granaten. Helaas is dit alles weer heel actueel gezien de oorlog in Oekraïne en Gaza en hierdoor beseffen we dat we helaas niet zonder dit explosief materiaal kunnen en we dankbaar moeten zijn met een bedrijf als REASeuro.
dressuur- en africhtingsstal oomen
Klokslag 13.30 uur waren alle 28 personen aanwezig bij fam. Oomen. Heerlijk buiten in het zonnetje werden we welkom geheten door Wim die een bijzonder verhaal vol passie vertelde over zijn paarden, de bloedlijnen en genen.
Daarna liet dochter Brit ons zien hoe zij met heel veel geduld en liefde haar 2 paarden africhten, alles ging even rustig, zachte stem en een klein tikje met de zweep in het zand was voldoende.
Na hier met veel bewondering naar gekeken te hebben kwamen Wim en Brit met een merrie en haar veulen van 2 maanden oud. Prachtig was het hoe dat kleine ding sierlijk naast haar moeder rondstapte.
Ook werd er tijd genomen voor koffie, thee en een beschuit met heerlijke aardbeien verzorgd door Marja. Wim en Brit kregen weinig tijd voor hun drankje want vele vragen werden gesteld over de foto's en prijzen.
Daarna mocht een pracht van een hengst zijn kunstjes vertonen. Brit had hem goed in bedwang, weer sta je dan versteld met hoeveel geduld er gewerkt wordt. Een bezoek aan de stal waar de paarden goed verzorgd worden werd niet overgeslagen.
Toen kregen we nog een mooie demonstratie van dressuur. Brit was weer van de partij met het paard Leo. Wim gaf uitleg over de figuren en de categorie waarin het paard dressuur deed.
Voor een categorie hoger werd een demonstratie gegeven door een grote schimmel, ook hier met uitleg. Iedereen was verbaasd dat de keuringen zo verschrikkelijk streng waren. Een minuscuul foutje en het paard werd afgekeurd.
Bekende ruiters, o.a. Ankie van Grunsven en zo, weten de stal van Wim te vinden. Vele paarden hebben daar het begin van dressuur en africhting mee gemaakt.
Ook waren vele onder de indruk van het bedrijf. Het was zoals enkele gasten zeiden "super interessant". Alsof we een kijkje konden nemen achter de schermen van de Nederlandse kampioenschappen en de Olympische spelen.
De middag vloog om.
Bedankt fam. Oomen en heel veel succes in de toekomst en ik denk dat vele van ons nu met nog meer interesse naar de paarden wedstrijden gaan kijken en zich deze middag zullen herinneren
fotogalerij dressuur- en africhtingsstal oomen
Klik op de foto voor een volledige weergave
chainable keukens
Op dinsdag 6 augustus bezochten met een groep van 39 personen het bedrijf “Chainable Keukens”.
Het was behoorlijk warm. Gezien de beperkte ruimte in het bedrijf werden we buiten aan de picknicktafel ontvangen met water, limonade en koekjes. De groep werd in verband met het aantal personen opgedeeld in 2 groepen die na elkaar door het bedrijf werden rondgeleid. Deze rondleiding werd door Simon, de directeur tevens een van de oprichters van het bedrijf, gedaan.
Hij vertelde over de formule die het bedrijf hanteert om keukens bij wooncorporaties en dergelijke organisaties in nieuwbouw en renovaties te plaatsen. De materialen die daarbij gebruikt worden zijn voor een groot gedeelte gerecyclede materialen waarbij het metalen frame dat zij ontwikkeld hebben de basis van de keukens vormt. Dit metalen frame heeft volgens de verwachting een levensduur van ca. 70 tot 90 jaar en bestaat uit gerecycled metaal. De houten onderdelen zijn van gerecycled hout wat van een kunststof laag wordt voorzien. De bedoeling is dat de keuken wanneer hij aan het eind van zijn leven in de woning (geschat 15 jaar) door het bedrijf wordt teruggekocht waarna de keuken klaar gemaakt kan worden voor een nieuwe plaatsing. Er wordt bij plaatsing dan ook een afspraak hiertoe gemaakt. Omdat het gehele concept gebaseerd is op de terugkoop is het nog niet geschikt voor plaatsing bij particulieren. Wel is al een wachtlijst van 200 personen aanwezig voor plaatsing in particuliere woningen. Hier kan echter nu nog niets mee worden gedaan.
Heel verbazingwekkend was het voor ons dat de keuken wanneer gereed voor plaatsing, met uitzondering van het werkblad, past in een zelf ontworpen containertje van iets meer dan 1 kubieke meter. Hierdoor wordt een keuken eenvoudiger en goedkoper te vervoeren.
De groepen werden rondgeleid via de showroom, waar menigeen zich verbaasde over de eenvoud en hanteerbaarheid van het concept, via een gang waar de verschillende stadia van opbouw van de keukens waren, naar de werkplaats en magazijn. Het zien van de voor transport gereed zijnde keuken in zijn compacte container wekte bij velen verbazing. "Bij ons kwam de keuken in een halve vrachtauto", was wat gehoord werd.
Na het bekijken van het laatste hoekje van het magazijn waar nog aan de ontwikkeling van de keukens wordt gewerkt, kwamen we weer buiten waar we nog even iets konden drinken.
Het was voor iedereen een openbaring te zien hoe het ook kan!
Van Simon hoorden wij ook dat de naam 'chainable' gekozen is omdat het bedrijf de bedoeling heeft alle schakels in de keten van productie tot plaatsing en terugkoop zoveel mogelijk mee te nemen in de gedachte en ontwikkeling van het product.
We zijn met veel indrukken en nieuwe kennis op het gebied van keukens huiswaarts gegaan onder een stralend blauwe hemel.
snepvangers tuinplanten
“Samen maken wij de wereld Groener” is de slogan van Snepvangers Tuinplanten, en daar dragen ze hun eigen steentje aan bij.
Snepvangers Tuinplanten is trots op het hele productieproces dat ze zelf doen. Kleine stekjes groeien onder de groene vingers uit tot volwassen planten vol bloemen, en bewaken de kwaliteit die ze beloven. Dit alles in de kwekerij aan de Rimpelaar 25 te Molenschot. Middels een zeer interessante rondleiding door de 7 ha grote kwekerij hebben we kennis kunnen maken met alle stadia van het kweekproces, vanaf het vers geknipte stekje tot aan de verkoopbare plant, klaar voor transport naar de klanten. Jaarlijks vinden een miljoen meerjarige tuinplanten de weg naar tuincentra, bouwmarkten en andere verkooppunten en dat in binnen- en buitenland, waarvan Azië, China en Japan stevig in opkomst zijn! Van de productie bestaat 50% uit Skimmia’s in verschillende gekleurde bloemknoppen en bessen. Ook de eigen gekweekte Skimmia’s met namen als Celebration en Ballerina horen daarbij. De overige tuinplanten bestaan onder andere uit diverse soorten Camelia’s, Pierisen en diverse andere soorten tuinplanten.
Alle deelnemers, 84 in totaal verdeeld over vier bezoeken kijken terug op een prachtige, interessante en mooie rondleiding.
Stefan, Jan en Corrie Snepvangers, Hartelijk Bedankt namens Zomer Activiteiten Gilze Rijen
Boerderij kukelekoe
Op donderdag 15 augustus bezochten we met in totaal 77 personen de zuivelboerderij van de familie Van Tilborg In Baarle-Nassau met de naam “Kukelekoe”. Omdat de groep zo groot was werd er een verdeling gemaakt van 32 personen in de ochtend en 45 in de middag. Sommigen kwamen zelfs heel sportief op de fiets.
Henk en Els van Tilborg hebben samen met hun zoon Timo en winkelmeisje Evalien een voortreffelijk blik op het bedrijf verzorgd.
Het was prima weer waardoor we heel makkelijk al wandelend alle delen van het bedrijf konden bewonderen.
We werden in de koeienstal ontvangen waar we tussen de gras etende koeien konden genieten van koffie of thee met koek. Na de koffie en het voorstellen werden we opgesplitst in groepen waarna elke groep naar een deel van het bedrijf ging. Een groep met Evalien naar de kaasproeverij in de winkel, een groep met Henk naar de kaasmakerij en een groep in de stal.
- Els vertelde in de stal over de ontwikkeling van het bedrijf vanaf de overname van het bedrijf in 1995 van de ouders van Henk. De vele ontwikkeling en overwegingen die hebben geleid tot de huidige bedrijfsvorm werden in een zeer bevlogen en duidelijk verhaal verteld.
- Zoon Timo die eigenlijk als gids werkt in de “Beekse Bergen” had de uitleg van de melkrobot op zich genomen. Hij deed dat zo goed dat zelfs de mensen die wel degelijk zelf met dit soort apparatuur werken geboeid naar hem luisterden en hij kon alle vragen die zij hierbij hadden beantwoorden.
- Henk deed zijn verhaal in de kaasmakerij. Hij vertelde hoe het hele proces plaats vindt en hij van de eigen melk de verschillende soorten kaas produceert. Hij toonde de koeltank, de tank voor het overbrengen van de melk naar de kaasmakerij, de pasteuriseer-machine en de grote kuip waarin hij uiteindelijk de wrongel maakt voor kaas die dan via de vormen en de pers tot kaas wordt die dan via het pekelbad in de rijping en de voorraad terecht komt.
- Evalien ontving de mensen in de winkel waar de verschillende kazen maar ook andere producten van lokale bedrijven te koop zijn. Er was voor de kaasproeverij niet alleen de mogelijkheid te proeven van de met de eerste prijs bekroonde jonge kaas maar ook van de belegen en de oude kaas. Daarnaast waren er ook drie verschillende kruidenkazen die geproefd werden. Men vond de kaas zo lekker dat er ook aardig wat werd verkocht. Men vond het ook een bijzonder leuke winkel.
Iedereen is in een goede stemming huiswaarts gegaan met een goede indruk van de kwaliteit en het werk op een zuivelboerderij.
lunch bij fabels
Dit jaar was de afsluitende lunch bij Grand Café Fabels. Een knus restaurant met buiten een enorm terras, een grote zaal en een grote speeltuin voor de kinderen. Helaas vanwege de regen konden we niet op het enorme terras zitten. Dit mocht echter de pret van de lunch niet bederven en hebben we super genoten.
Bij binnenkomst moest een ieder zich aanmelden en ontving een consumptiebriefje met een nummer corresponderend aan hun naam. Deze moest bij het weggaan ook weer ingeleverd worden bij de bar, ook al had je niets geconsumeerd. Dit verliep allemaal voorspoedig, waarna onze voorzitter Lya aan haar gebruikelijke speech kon beginnen. Een paar huishoudelijke mededelingen, een terugblik op de afgelopen 12 activiteiten, de mededeling dat de burgemeester en de wethouder agenda-technisch helaas niet aanwezig konden zijn.
Maar wel aanwezig was de heer Kuipers van Thebe Extra Ledenvereniging.
Dankzij Het Stimuleringsfonds van Thebe hebben we een geweldige bijdrage gekregen waardoor de lunch voor een mooi bedrag van € 8,- aangeboden kon worden aan de deelnemers.
Het aantal deelnemers voor de lunch was ten opzichte van andere jaren verdubbeld en daar waren wij van de Zomeractiviteiten heel erg blij mee. Ons doel om meer mensen aan de lunch te laten deelnemen was geslaagd.
Er hadden zich 161 personen voor de lunch opgegeven. De zaal en het restaurant zaten dan ook helemaal vol en Fabels had de reserveringen voor het restaurant uit hun website gehaald. Nogmaals jammer van de regen dat we niet buiten konden zitten maar iedereen was binnen op hun plek. De heer Kuipers had nog informatie meegenomen en leuke gadgets voor het geval er mensen nog geïnteresseerd waren om lid te worden.
Na alle formaliteiten werd de heerlijke tomatensoep door onze vrijwilligers en het personeel van Fabels uitgeserveerd. Daarna kon gestart worden met de lunch. Er waren 2 buffetten verdeeld over de grote zaal en het restaurant. Er was heerlijk bruin, door Fabels zelf, afgebakken brood. Witte bolletjes, kroketten, voldoende zoetigheid, kaas, ham, vers fruitsalade, rundvleessalade en vooral veel lekkere zoete en hartige broodjes. Er was meer dan voldoende en niemand kwam iets tekort. Fantastisch geregeld en het zal moeilijk worden om dit volgend jaar te evenaren maar we gaan uiteraard ons best weer doen.
Het was een zeer gezellige middag en er werd volop gekletst en gesproken over de diverse activiteiten. Veel contacten onderling gemaakt en dat was zeker de bedoeling van deze lunchactiviteit. Al met al een zeer geslaagde lunchactiviteit.